NavMenu

Nudimo sve ali bez strategije - kakva turistička destinacija Srbija želi da bude

Izvor: Danas Utorak, 20.10.2009. 08:52
Komentari
Podeli

Imidž Srbije u svetu popravio se u odnosu na devedesete i iz godine u godinu sve je više stranih turista koji dolaze u našu zemlju. Evropska turistička komisija podnela je nedavno izveštaj u kom se vidi da je Srbija jedina zemlja na kontinentu koja je ove godine zabeležila porast u broju stranih turista i to za 5% dok je broj noćenja veći za 11%.

Ovakvi podaci rezultat su, pre svega, činjenice da smo ove godine bili domaćini Univerzijade, dok su tradicionalno veliko učešće u popravljanju proseka imale i muzičke manifestacije "Egzit" i "Guča". Međutim, pitanje je da li Srbija svoju turističku ponudu želi da bazira samo na festivalima i tek po kojem sportskom događaju ili, pak, želi nešto više. Stranci često dolaze u Beograd samo da bi ludovali jer je prestonica naše zemlje među mladima širom Evrope odavno poznata kao oaza ludog provoda i vrhunske zabave do ranih jutarnjih časova uz jeftino piće.

Portparolka Turističke organizacije Srbije Ljiljana Čerović kaže za "Danas" da Srbija želi da bude destinacija koja svetu može da ponudi sve, od sportskih, do kulturnih manifestacija i odmora.

- Beograd želimo da predstavimo ne samo kao grad u kom je dobar provod, već kao grad festivala. Imamo "Fest", "Bemus", "Bitef". Pre neki dan me je na Neimaru srelo dvoje Francuza koji su tražili Titov grob. Sve to bi trebalo da promovišemo - ističe Čerović.

Stranci se u proseku u Srbiji zadržavaju dva do tri dana, ali je to, napominje Čerović, sasvim razumljivo jer se odmori po Evropi sada koriste kraće, ali češće.

- Trenutno su vrlo popularne tzv. "siti brejk" ture, gde stranci na vikend odlaze u neki grad. Beograd je na dva, dva i po sata avionom od bilo kog mesta u Evropi i zbog toga može da bude izuzetno zanimljiv - kaže Čerović.

Stranci najviše vole da dođu u Beograd, gotovo 60% njih je ove godine došlo da bi videlo prestonicu. Ali, osim prestonice, popularne destinacije su i Novi Sad, kao i reka Dunav.

- Krstarenje Dunavom sada je hit u Evropi. Stranci koji idu na ovo putovanje svraćaju u Beograd, Novi Sad, Kostolac, Donji Milanovac, a staza duž Dunava izuzetno je primaljiva biciklistima, kojih je iz Evrope ove godine bilo oko 3.500 - kaže Čerović.

Srbija je od turizma u prvih osam meseci ove godine zaradila 561 mil USD, što je zbog krize manje nego prošle godine, ali je zato broj inostranih gostiju porastao. To je postignuto, kaže Čerović, dobrom promocijom, a naročito mnogo se radilo na promociji Srbije u Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj. Ona kaže da se reklamiraju destinacije na kojima postoje smeštajni kapaciteti i infrastruktura, dok se ostalo ne promoviše.

Bivša direktorka Turističke organizacije Beograda Olivera Lazović kaže za "Danas" da bi ponudu Srbije trebalo da razvijemo u različitim pravcima.

- Moramo da promovišemo kulturno-istorijske znamenitosti, prirodne lepote, Srbiju kao još uvek ekološki čistu zemlju, kao kongresnu destinaciju i naravno Dunav. Najpre sami treba da spoznamo šta sve imamo. Zasad je sve po principu pipni ovde, pipni onde, ali suštinskih, ozbiljnih efekata nema - kaže Lazović.

Dok se ne pronađe pravi način za promociju naše zemlje, jasno je da ćemo, ističe ona, strancima prodavati ono što oni traže, a to je između ostalog i Beograd kao grad dobre zabave i razonode.

- Moramo da imamo ideju šta hoćemo, a šta ne, da nađemo pravi način da predstavimo pećine, znamenite ličnosti ili bajking ture po Tari i Dunavu. Zasad, kod nas se sve radi ad hok i kako se ko snađe - napominje Lazović.

Živorad Vasić, direktor hotelskih projekata u "Delta real estate" kaže za "Danas" da Srbija ima dva velika problema da privuče goste iz inostranstva, prvi je cena avionskih karata, a drugi hotelski smeštaj.

- Kada stranci šetaju nekim gradom u Evropi mogu da naiđu na ponudu avionskih karata za Istanbul od 100 EUR, za London od 120 EUR, a za Beograd je ta cifra oko 320 EUR i naravno da se zbog toga neće odlučiti da dođu ovamo - kaže Vasić.

Iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja kažu da oni zajedno sa ostalim ministarstvima rade na uvođenju lou kost kompanija, ali i viznih olakšica, i i to sve u cilju privlačenja što većeg broja inostranih turista.

Bitno je napomenuti da je Srbija kao turistička destinacija u katalozima više od 50 inostranih turističkih agencija širom sveta koje pokrivaju sve evropske zemlje, ali i Japan i Kinu, ističu iz ovog Ministarstva. Novina koja nas očekuje sledeće godine jeste promocija "Zelene Srbije" za čije potrebe će biti izrađena brošura, a promocija će obuhvatiti region i zapadnoevropska tržišta. Cilj ove akcije, kako kažu u Ministarstvu, jeste da se turistima predstave zaštićene prirodne oblasti kojima naša zemlja obiluje kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, specijalni rezervati prirode.

O potencijalu sektora turizma Srbije sutra (21. oktobar 2009. godine) će biti razmatrano u hotelu "Hyatt" na konferenciji u organizaciji "Danas conference centra".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 20.10.09.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.