NavMenu

Zemljište konačno u privatnim rukama - novi Zakon o uređenju prostora legalizuje milion bespravno izgrađenih objekata

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 03.09.2009. 09:09
Komentari
Podeli

Skupština Srbije usvojila je Zakon o uređenju prostora i izgradnji, kojim bi trebalo da se pojednostavi i ubrza procedura izdavanja građevinskih dozvola i omogući legalizacija objekata izgrađenih bez dozvole. Usvojenim amandmanom omogućena je i legalizacija objekata izgrađenih bez građevinske dozvole do stupanja na snagu zakona, iako je prvobitno bila predviđena samo legalizacija objekata izgrađenih do 13. maja 2003. godine. Računa se da ih ukupno ima oko milion.

Kako novi propis treba da stupi na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srbije, kada prestaje da važi dosadašnji Zakon o planiranju i izgradnji, vlasnici objekata izgrađenih bez građevinske dozvole mogu da očekuju da će moći da legalizuju ono što do tog roka izgrade. Ne bi smeli da se zavaraju da imaju na raspolaganju još pola godine zato što je propisano da zahtev za legalizacijom mogu da podnesu u roku od šest meseci, jer je isto tako propisano da građevinski inspektor može na licu mesta, bez pismenog odobrenja, da zaustavi izgradnju objekta za koji vlasnik nema kompletnu dokumentaciju.

Jedna od najznačajnijih novina zakona je pretvaranje prava korišćenja zemljišta u pravo svojine nad građevinskim zemljištem. Ministar Oliver Dulić podseća da firmama koje su učestvovale u privatizaciji ili onima koje su po različitim osnovama sticale zemljište u prošlosti, prenos prava korišćenja zemljišta u pravo svojine biće naplaćen prema tržišnoj ceni. Polovina tih prihoda rasporediće se lokalnim samupravama za dalju izgradnju infrastrukture, a ostatak će biti uplaćen u Fond za restituciju, iz koga će ranijim vlasnicima građevinskog zemljišta biti isplaćivana nadoknada.

Zakonom je utvrđeno i da građevinska dozvola bude prenosiva, što znači da će investitor moći da je ustupi nekom drugom, ukoliko odustane od započete gradnje. Novina je i mogućnost izdavanja privremene građevinske dozvole za izgradnju asfaltne baze, fabrike betona, meteoroloških stubova i privremene saobraćajnice.

Sve opštine u Srbiji moraće da u roku od 18 meseci usvoje urbanistički plan naselja i prostorni plan opštine. Planovi će morati da budu digitalizovani i dostupni građanima, a ukoliko lokalna samouprava ne usvoji planove, predviđena kazna je raspuštanje skupštine opštine. Za privredni prestup gradnje bez građevinske dozvole, odnosno izvođenja radova suprotno tehničkoj dokumentaciji Zakonom su predviđene novčane kazne za preduzeća od 1,5 do tri miliona dinara, odnosno 100.000 do 200.000 dinara za odgovorno lice.

Registar investitora

Zakonom je utvrđeno formiranje registra investitora, odnosno baza podataka o svim investitorima, koja bi trebalo da onemogući duplu prodaju stanova, a investitori za čije objekte postoji nalog za rušenje ili se protiv njih vodi neki drugi postupak neće moći da konkuriše za gradnju na nekoj drugoj lokaciji.

Podrška USAID

Novi zakon je jedan od najvažnijih zakonskih dokumenata u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja usvojenih u poslednjih nekoliko godina čiji je cilj unapređenje investicione klime u Srbiji.

USAID Program MEGA je obezbedio stručnu pomoć, naročito po pitanju reforme izdavanja odobrenja za izgradnju i prihoda od izgradnje na građevinskom zemljištu, i pomogao organizovanje i održavanje javnih rasprava i diskusija o nacrtu zakona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.