NavMenu

Hrvatska vlada i nemački institut potpisuju memorandum o razumevanju - U planu otvaranje pogona za fotonaponske panele

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 08.02.2019. 15:04
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Fraunhofer institut za solarne sisteme (ISE) iz Frajburga i Vlada Hrvatske nameravaju da u martu potpišu memorandum o razumevanju o saradnji u istraživanju i razvoju, koja uključuje i otvaranje pogona za proizvodnju fotonaponskih (PV) panela u Hrvatskoj.

Ova najava došla je posle posete hrvatske ministarke za regionalni razvoj i fondove EU Gabrijele Žalac Institutu, gde se susrela sa direktorima Hans-Martinom Henningom i Andreasom Bettom. Poseta je organizovana kako bi se konkretizovala saradnja u istraživanju i razvoju između dve zemlje i uspostavila integrisana linija za proizvodnju fotonaponskih panela (10 GW - GreenFAB) u Hrvatskoj u okviru regionalnog razvoja, saopštio je Institut.

U saopštenju se navodi i da ova poseta predstavlja važan korak za program Vallis Solaris u Hrvatskoj, koji se priprema već nekoliko godina.

Investicioni plan programa Vallis Solaris, kako je navelo Ministarstvo za regionalni razvoj i fondove EU u svom saopštenju, podeljen je u četiri faze. Plan predviđa početak proizvodnje fotonaponskih panela za godinu i po dana, dok bi pun kapacitet proizvodnje mogao da se dostigne za 8 do 10 godina, navelo je Ministarstvo.

Ukupna investicija u deo Programa koji se odnosi na PV panele je 5 mlrd EUR, uz otvaranje 5.000 novih radnih mesta i značajno povećanje hrvatskog izvoza.


Programom je predviđeno pokretanje proizvodnje fotonaponskih sistema, počevši od materijala, preko ćelija prve generacije, do invertera i komponenti sistema. U završnoj fazi projekta biće uspostavljena proizvodnja silikona i solarnog stakla.

Drugi cilj Programa je da promoviše transfer tehnologije između Fraunhofer ISE i univerziteta i instituta u Hrvatskoj. Fokus u tom transferu bio bi na pametnim sistemima, kao što su pametni gradovi, pametna ostrva i pametne luke, kao i na fotonaponskim aplikacijama, kao što su building-integrated photovoltaics (BIPV) i agro-photovoltaics.

Treća komponenta Programa je transfer i uspostavljanje tehnologija za skladištenje energije i proizvodnju stacionarnih i mobilnih baterijskih sistema u Hrvatskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Da li znate šta je Bluetooth Auracast - Mogao bi stići svima uz Android 15

Uz novu verziju Android platforme stiže i nova Bluetooth funkcija, koja bi mogla da bude dostupna svima. Tehnologije deljenja zvuka nisu novitet. Za Samsung telefone dostupna je Dual Audio funkcija, a Apple za iPhone ima sličnu opciju. Za sve ostale tu je Bluetooth streaming, koji je doduše prilično limitiran. Međutim, to bi moglo da se promeni sa Android 15 verzijom platforme. Google je u Android 15 implementirao Bluetooth Auracast i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.