NavMenu

Spoljnotrgovisnki deficit u prva dva meseca smanjen za 29,9%

Izvor: Beta Sreda, 01.04.2009. 08:59
Komentari
Podeli

Srbija je u prva dva meseca ove godine zabeležila spoljnotrgovinski deficit od 841,6 mil EUR, što je 29,9% manje nego u istom lanjskom periodu, a spoljna trgovina je smanjena zbog krize u svetu, saopšteno je juče (31. mart 2009. godine).

Kako se navodi u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku Srbije, ukupna spoljnotrgovinska razmena je opala za 28% na 2,38 mlrd EUR.

Izvoz je smanjen za 26,9% na 770,2 mil EUR, a uvoz za 28,5 procenata na 1,61 mlrd EUR.

Izraženo u dolarima, vrednost spoljne trgovine u januaru i februaru opala je za 35,9% na 3,1 mlrd EUR, izvoz je iznosio jednu milijardu dolara, uvoz 2,1 mlrd USDi zabeležen je deficit od 1,1 mlrd USD.

Pokrivenost uvoza izvozom povećana je na 47,8%, dok je u prva dva meseca prošle godine bila na nivou od 46,8%.

U prva dva meseca 2009. nastavljen je pad uvoza i izvoza, a glavni razlog za to je "svetska kriza koja je dovela do pada privredne aktivnosti u svetu, koja se reflektuje i na spoljnotrgovinsku robnu razmenu Srbije", navodi se u saopštenju.

Srbija je u januaru i februaru najviše izvozila gvožđe i čelik, odeću, žitarice, obojene metale, povrće i voće, koji čine ukupno 32,2% izvoza, a najviše su uvoženi prirodni gas, nafta, drumska vozila, industrijske mašine i gvožđe i čelik, koji čine 31,7% uvoza.

Srbija je najviše izvozila u Nemačku, Bosnu i Hercegovinu i Italiju, a najviše uvozila iz Rusije, Nemačke i Italije.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije su Evropska unija, sa udelom od više od 50% i zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima Srbija beleži suficit.

Suficit je zabeležen u trgovini sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, a najveći deficit zabeležen je u trgovini sa Rusijom zbog uvoza nafte i gasa i zbog toga što srpski izvoznici nedovoljno koriste sporazuma o slobodnoj trgovini.

Izvoz je u februaru iznosio 410,2 mil EUR, ili 29,4% manje nego u februaru 2008. godine i 13,9% više nego u januaru, a uvoz je iznosio 878,1 mil EUR, što je 29% manje nego u februaru 2008. i 19,7% više nego u januaru ove godine.

Tagovi:
CEFTA sporazum
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.