NavMenu

Poslodavci nezainteresovani za otvaranje vrtića - neće bebe u fabrici

Izvor: Novosti Četvrtak, 31.07.2008. 10:35
Komentari
Podeli

U pokušaju da usklade rad i roditeljstvo, po ugledu na mnoge evropske zemlje, i nadležni u Srbiji su u Nacrt strategije podsticanja rađanja prošle godine upisali i otvaranje vrtića u firmama. Ovaj dokument predviđa da do 2010. godine dečja graja postane uobičajena odmah pored kancelarija i fabričkih pogona. Koliko su poslodavci, međutim, zainteresovani da olakšaju posao zaposlenima dovoljno govori podatak da za godinu dana nijedno preduzeće nije otvorilo vrtić.

- Mi smo potpuno otvoreni i ponudili smo stručnu podršku, ali nijedna domaća ni strana firma u prestonici se nije javila, niti se raspitivala šta je od dokumentacije potrebno - kaže Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za dečju i socijalnu zaštitu.

- Obezbedili bismo vaspitače i stručni kadar, i popuste za decu čiji roditelji imaju mala primanja, kao što i sada radimo u državnim predškolskim ustanovama. Čini se da poslodavci nisu zainteresovani, jer većina od njih misli da bi majke često išle kod dece i da se ne bi posvetile poslu.

U mnogim gradovima ovo bi bilo rešenje dugogodišnjih lista čekanja u državnim zabavištima, jer u fabrikama ima neiskorišćenog prostora koji bi mogao da se adaptira.

Jedna od retkih firmi koja se uključila u ovu akciju je "Metalac" iz Gornjeg Milanovca. I pored dobre volje, zbog obimne papirologije, ideja još nije realizovana. U pogonima radi oko 1.200 ljudi, koji imaju oko 250 mališana predškolskoguzrasta.

Prema rečima Nadice Vujić-Mitrović, šefa marketiga u "Metalcu", ova firma već ima posebne stimulacije za podsticanje rađanja. Roditeljima koji su njihovi radnici, slede nagrade za svako dete. Kada se rodi prvenac, roditelji dobijaju 500 evra, poklon za drugo dete je 1.000 evra, treće dobija 2.000 evra, a svaka sledeća prinova po 4.000 evra.

- Napravili smo malo istraživanje i shvatili da veliki broj naših radnika koji imaju do 36 godina, nema decu - objašnjava Mitrovićeva.

- Zato smo se odlučili da ih podstaknemo da osnuju porodice i da rađaju. Za godinu i po dana rodilo se 96 beba. Smatramo da bi i otvaranje vrtića bio sledeći korak da pomognemo našim radnicima.

Vrtić u krugu fabrike još pre tri decenije imala je pirotska Industrija odeće "Prvi maj", koja je od pre dve godine posle dogovora fabrike i opštine sastavni deo PU "Čika Jova Zmaj". Zabavište u okviru pogona ima i niški "Philip Morris", odnosno nekadašnja "Duvanska industrija".


Otvaranje vrtića dobro je samo za velike firme u kojima ima mnogo radnika, jer bi inače bilo teško i skupo organizovati ovaj vid čuvanja dece - objašnjava Bojan Anđelković, pomoćnik ministra za rad i socijalna pitanja.

- Širenje mreže predškolskih ustanova je zadatak za lokalne vlasti. Trebalo bi da se posvete tome i da sugerišu velikim preduzećima da otvaraju zabavišta i da im u tome pomognu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.