NavMenu

Zagađeni kanali za navodnjavanje na severu Banata - Uz materijalnu štetu i dugoročne ekološke posledice

Izvor: RTV Utorak, 25.07.2017. 08:58
Komentari
Podeli
(Foto: AJCespedes/shutterstock.com)
Investiranje u zalivne sisteme posebno je aktuelizovano poslednjih nedelja, kada smo se suočili sa pravim tropskim temperaturama i štetom koju će zbog suše pretrpeti poljoprivrednici, a onda posredno i potrošači.

Međutim, da će i u delovima atara na severu Banata, gde zalivni sistemi postoje, ti isti sistemi biti neupotrebljivi, tome se niko nije nadao.

Naime, prema tvrdnjama nadležnih u kompaniji Almex-Kinđa, koja posluje u Kikindi, zbog zagađenosti vode u delu kanalske mreže DTD koju ta kompaniji koristi za navodnjavanje, svi raspoloživi sistemi koji bi trebalo da daju vodu žednim oranicama trenutno su zaustavljeni.

Pored materijalne štete, postavlja se pitanje i eventualnih dugoročnijih, ekoloških posledica koju bi nadležne inspekcijske službe morale ispitati.

I izgled i neprijatan miris ukazivali su da je voda u delu kanalske mreže zagađena, pa su nakon izvesnog vremena u kompaniji Almex-Kinđa procenili da je dalji rad sistema za navodnjavanje - prevelik rizik.

- Ta voda nije ni za šta, jednostavno ne mogu je ni nazvati vodom. To je teški otpad koji po mom mišljenju, i da nije navodnjavanja, ne bi smeo da se ispušta u sisteme kao što je Kanal DTD - kaže Dragan Malešević iz preduzeća Almex-Kinđa iz Pančeva.

Na zahtev kompanije, kikindski Zavod za javno zdravlje uradio je analizu vode uzorkovane na crpnoj stanici Kinđa.

- Nažalost, voda je takvog kvaliteta da se njom ne može vršiti navodnjavanje - kaže dr Sanja Brusin-Beloš iz ZZJZ Kikinda.

Šta su konkretni rezultati hemijske i mikrobiološke analize vode u tom delu kanalske mreže?

- Nedostatak kiseonika, to je svakako najgori parametar. Koncentracija kiseonika i saturacija kiseonikom indirektno ukazuju na organsko opterećenje. U mikrobiološkom smislu, voda sadrži enorman broj fekalnih bakterija, ogroman broj ukupnih heterotrofa, što takođe ukazuje na organsko zagađenje - kaže dr Sanja Brusin-Beloš.


Prve procene materijalne štete po kompaniju su velike, ali je neophodno ispitati i eventualne dugoročnije, ekološke posledice.

- Još je rano za takve procene, ali šteta se meri milionima. U odnosu na štetu koju ćemo pretrpeti ove godine, mnogo je značajnije pitanje eventualne štete u narednim godinama - kaže Malešević.

U odgovoru koji je RTV-u prosleđen iz JVP Vode Vojvodine između ostalog se navodi da je kikindsko Vodoprivredno preduzeće Gornji Banat zvanično obavestilo Službu za zaštitu voda da u kompaniji Almex-Kinđa smatraju da postoji problem sa vodom za navodnjavanje i odmah su preduzete mere u skladu sa predviđenim procedurama.

Prikupljene su dodatne informacije o ovom slučaju, a kako se navodi u saopštenju, pored predstavnika JVP Vode Vojvodine i preduzeća Gornji Banat na teren će izaći i predstavnici akreditovane laboratorije i uzeti uzorke. O razmerama problema, uzrocima, potencijalnim zagađivačima i eventualnim posledicama javnost očekuje dodatne informacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.