NavMenu

Softver koji prepoznaje ko kuca po tastaturi

Izvor: N1 Ponedeljak, 15.05.2017. 14:30
Komentari
Podeli
(Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)
Jedan naučnik sa Univerziteta u Njujorku kreirao je sistem koji može da prepozna identitet i osećanja osobe za tastaturom.

Istraživač Leon Ekert kreirao je softver koji analizom načina na koji kucamo slova na tastaturi, može doći do zaključka o osobi koja piše. I ne samo to – taj sistem može otkriti i kakve su emocije osobe u trenutku pisanja.

Ovaj softver zasada mogu da koriste samo high teck giganti, kao što su Facebook i Google, koji imaju ogromne baze podataka na raspolaganju.

Ekart je napravio sistem koji prepoznaje ritam i brzinu kojima neko pritiska dugmiće na tastaturi. Sistem radi ovako: potrebno je da korisnik ukuca tri puta istu rečenicu, posle čega softver kreira profil sa statistikama o načinu kucanja, poput trajanja svakog kucanja slova ili vremenskog razmaka između dva otkucana slova.

Navodi se da je potrebno samo dve sukunde da taj softver prepozna ko je od upisanih korisnika za tastaturom.

Preciznost sa kojom ovaj program prepoznaje osećanja onoga ko koristi tastaturu je 85%, ali, kako tvrde naučnici, nastavlja se sa usavršavanjem tog dela softvera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.