NavMenu

Polarizacija tržišta i nestajanje srednjeg sloja u savremenom poslovanju - zašto nastaju i kako se boriti sa njima?

Izvor: eKapija Utorak, 29.04.2008. 12:06
Komentari
Podeli

Kraj XX i početak XXI veka obeležili su brojni novi trendovi u poslovanju. Jedan od tih trendova je i polarizacija tržišta, odnosno trend "nestajanja srednjeg sloja", bilo da se radi o srednjim preduzećima, proizvodima i uslugama prosečnog kvaliteta i prosečne cene, nestajanju srednjeg sloja društva... Koji su uzroci ovih pojava? Prvi bitan uzrok je snižavanje udela cene rada u ceni gotovog proizvoda. Mnogoljudne zemlje, kao što su Kina i Indija, čine to kroz nisku cenu radne snage, dok razvijene industrijske zemlje ovaj efekat postižu automatizacijom proizvodnje. Drugi uzrok, čini mi se mnogo bitniji, je brz razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija koje su standardizovale i ubrzale poslovne procese, olakšale proces donošenja kvalitetnih menadžerskih odluka i olakšale uspostavljanje poslovnih kontakata, ma gde se na planeti nalazili poslovni partneri preduzeća.

Kako se tržišta polarizuju? Polarizacija se odvija u dva smera: ponuda robe i usluga namenjenih širokoj potrošnji (masovna proizvodnja) i ponuda robe i usluga namenjenih specifičnim segmentima, tržišnim nišama ili pojedincima (male serije, pojedinačna proizvodnja). U prvom slučaju profit se ostvaruje snižavanjem troškova proizvodnje, dok je u drugom slučaju on posledica razlike u ceni koju su kupci spremni da plate za proizvode koji zadovoljavaju njihove specifične želje i potrebe…

Da bi preduzeće bilo uspešno, ono mora najpre da sazna ko su njegovi kupci. Odnosno: kom tržištu će nuditi robu i usluge, koju cenu je tržište spremno da plati, koji nivo kvaliteta tržište očekuje i šta još treba preduzeće da uradi da bi zadržalo postojeće i pronašlo nove kupce.

Još jedan bitan faktor je konkurencija; preduzeće treba da upozna konkurentske proizvode, kao i proizvode koji mogu modifikovati želje i potrebe kupaca i zauzeti deo tržišta kao suplement proizvoda ili usluga preduzeća. Nove tehnologije skraćuju put koji proizvod prelazi od proizvođača do kupca, tako da budućnost srpskih preduzeća ne leži toliko u masovnoj proizvodnji koliko u zadovoljavanju specifičnih potreba kupaca i razvijanja trajnog prijateljskog odnosa između preduzeća i kupaca- klijenata.

Dobar informacioni sistem i, pre svega, informacioni sistem koji integriše rad svih zaposlenih u preduzeću može doprineti identifikovanju profitabilnih tržišta i kreiranju prave strategije nastupa na njima. On treba da bude okrenut ka unutra, odnosno da pomogne da se utvrde i eliminišu nepotrebni troškovi, kao i spolja- integrisan sa Internetom i drugim novim vidovima komunikacije treba da olakša put roba i usluga ka kupcima, odnosno da usmerava preduzeće ka pravilnoj distribuciji, ciljanoj promociji i ponudi roba ili usluga bolje od konkurencije.

Autor: Slavko Vujnović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.