NavMenu

Proizvođači pšenice, kukuruza i soje na mukama zbog nemogućnosti izvoza - Velika finansijska šteta od obustave saobraćaja

Izvor: Beta Ponedeljak, 16.01.2017. 14:59
Komentari
Podeli
(Foto: Elena Schweitzer/shutterstock.com)
Srbija će imati finansijsku štetu zbog obustave saobraćaja na zaleđenom Dunavu i nemogućnosti izvoza pšenice, kukuruza i soje, rekao je direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković.

Iznos štete je, prema njegovim rečima, sada teško utvrditi precizno, ali je sigurno da će određen broj ugovora biti raskinut i da će kupci potražiti robu na mestima odakle mogu da je dopreme.

- U januaru je trebalo da se izveze 250.000 tona kukuruza, čija je vrednost 37 mil EUR, 40.000 tona soje za 15 mil EUR, a očekivan prosečan izvoz pšenice trebalo je da bude oko 100.000 tona i njena vrednost je 15 mil EUR. Taj planirani devizni priliv će izostati - rekao je Saković za Betu.

Proizvođači pšenice, kukuruza i soje će, kako je ocenio, imati i dodatne troškove zbog dužeg lagerovanja robe.

- Skladištenje se mesečno plaća 1,5% od vrednosti robe - rekao je Saković.

On je dodao da će nepredviđeni troškovi će biti i finansiranje kamata na zaduživanje zbog toga što devizna sredstva od prodate robe neće stići prema planu.


Ukazao je da će, iako je prošla godina bila rodna, pa je požnjeveno 3,1 miliona tona pšenice, osam miliona tona kukuruza, 650.000 tona suncokreta i 630.000 tona soje, sudeći po prodaji tih agrarnih proizvoda 2017. biti jedna od težih godina.

- Ta roba se otežano isporučuje još od oktobra 2016. godine, jer su u tom mesecu i novembru bili niski vodostaji i transport je bio otežan, u januaru ove godine su bili praznici i nekoliko dana potpune obustave saobraćaja na Dunavu, a najavljuje se još jedan hladan talas i to će znatno otežati planiran izvoz prodate robe - rekao je Saković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.