NavMenu

Proizvodnja pogrebne opreme u Rumi - Preduzeće Marković komerc već tri decenije uspešno odoleva izazovima tržišta

Izvor: eKapija Sreda, 02.11.2016. 15:43
Komentari
Podeli
Biljana Bošković je još od 1987. godine, kada su njeni roditelji počeli da se bave privatnim poslom - proizvodnjom i prodajom pogrebne opreme, radila zajedno sa njima, iako joj je bilo tek 14 godina. Kaže da se kao logičan nastavak, kada je došlo vreme da se odluči za buduće zanimanje, nametnulo rešenje da i ona krene u preduzetničke vode.

Vlasnik cvećare postala je 1994. godine, ali je i dalje učestvovala u porodičnom biznisu.

- Čim sam položila vozački ispit, počela sam da se bavim prevozom pokojnika, što je izazvalo veliko čuđenje među našim strankama. Često je bilo i neverice da ja to obavljam i pitanja gde mi je vozač, ali na moje veliko zadovoljstvo nikada nisam doživela nijednu neprijatnost - objašnjava u razgovoru za eKapiju vlasnica firme Marković komerc iz Rume.

Ratna dešavanja nisu je sprečila da se pogrebnim uslugama bavi i preko granice, a radila je i za vreme bombardovanja. Tako je priču o njoj čula i crnogorska rediteljka Nada Raković koja je snimila dokumentarni film "Krug" o Biljaninom neobičnom zanimanju, uz detalje iz porodičnog života.

- Nama se 2000. godine u 27. nedelji života rodila devojčica teška 950 grama i borba za njen život i zdravlje naterala nas je da se okrenemo i nekim drugim poslovnim izazovima. Tako smo se suprug i ja 15 godina bavili trgovinom mešovitom robom - navodi naša sagovornica.

Zaokružen proces proizvodnje

Međutim, zbog obaveza i odlaska Biljaninog oca u penziju morali su da se okrenu isključivo prvobitnoj delatnosti. Najpre su počeli da rade u prodajnoj jedinici u Batajnici, da bi se kasnije proširili otvaranjem prodavnice i u Rumi, a istovremeno su zidali hale za proizvodnju.

- Trenutno raspolažemo halama ukupne površine oko 3.000 m2 koje su opremljene mašinama, kao i farbarom, potrebnim za kompletnu proizvodnju pogrebne opreme. Takođe se bavimo i izradom nekih delova nameštaja, kao i stolarijom. Radimo i restaruaciju starih fijakera - kaže Biljana Bošković.

Ona objašnjava da je proizvodni proces u preduzeću Marković komerc zaokružen i počinje sečom balvana, a nastavlja se sušenjem dobijenih dasaka u dve sušare. Nakon toga se one prebacuju u proizvodnju, gde se izrađuje finalni proizvod.

- Osim toga, bavimo se i prevozom pokojnika, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, za šta posedujemo četiri vozila specijalne namene sa rashladnim sistemom. Imamo za te svrhe stabilne, kao i pokretne hladnjače. Sređivanje dokumentacije i cvetnih aranžmana koji se izrađuju u naša dva prodajna objekta - u Batajnici i Rumi, samo su deo usluga koje pružamo našim strankama - ističe sagovornica eKapije.

Prezasićeno tržište

U firmi Marković komerc stalno je zaposleno osmoro radnika, među kojima četiri žene, ali kompletna porodica učestvuje u poslu. Preduzeće je stopostotno u vlasništvu Biljane Bošković.

- Tržište je pomalo prezasićeno, ali se mi na razne načine snalazimo da budemo korak ispred drugih i da maksimalno izađemo u susret mušterijama. Najveći izazov poslovanja za preduzetnika je da svakog meseca obezbedi plate za radnike, da računi budu izmireni, vozila u svakom momentu spremna da krenu na put, a istovremeno mora da se balansira i na porodičnom polju - objašnjava Biljana.

Njena firma sklopila je ugovor i sa PIO Fondom Novi Sad, tako da stranke mogu da plaćaju penzionim čekom ili potvrdom da su primaoci socijalne pomoći.


- Što se tiče odluke Vlade Srbije da ukine privatna pogrebna preduzeća, ja se iskreno nadam da do toga neće doći jer bi time mnogo porodica ostalo bez primanja. Takođe, smatram da javna komunalna preduzeća nemaju dovoljan kapacitet da odgovore na sve izazove i da bi tu opet trpeli oni koji gube najmilije, a to su zaista osetljive i specifične situacije - ističe naša sagovornica.

Veliki izazovi preduzetništva

Biljana Bošković bila je jedna od 26 kandidatkinja za ovogodišnju nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije. U razgovoru za eKapiju kaže da Marković komerc u narednom periodu planira otvaranje još jedne cvećare u Rumi, kao i proširenje proizvodnje, zamenu nekih mašina, ali i dopunu voznog parka.

- Ovo je veoma težak i stresan posao, gde morate biti na raspolaganju 24h dnevno i podrediti svoje porodične obaveze poslovnim. Nekad nemate vremena ni za radost ni za žalost, a o bolesti i da ne pričamo jer onda iza vas mora da stoji čovek koji može 100% da vas zameni. U mom slučaju je to suprug koji se od početka našeg zajedničkog života uključio u posao. Imam pomoć i od roditelja, koji su još relativno mladi ljudi i čiju sam maksimalnu podršku imala od početka - navodi Biljana, uz podsećanje da privatni biznis ne pravda izostanak.

Ona zaključuje da bavljenje preduzetništvom jeste teško, ali i lepo, jer donosi neku drugu vrstu satisfakcije. Zato kaže da će svesrdno podržati svoju decu - Milicu (15) i Marka (10) ukoliko odluče da nastave porodičnu tradiciju.

M.A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.