NavMenu

Exxon Mobil kažnjen u Čadu zbog neplaćenog poreza sa 74 mlrd USD

Izvor: Tanjug Subota, 08.10.2016. 11:46
Komentari
Podeli
(Foto: vovan/shutterstock.com)
Sud u Republici Čad je naložio američkom naftnom konzorcijumu Exxon Mobil da plati rekordnu kaznu od čak 74 mlrd USD, kao i 819 mil USD zaostalih plaćanja prema toj državi zbog navodnog neplaćenog poreza.

- Ne slažemo se sa presudom suda u Čadu i razmatramo naredne korake. Ovaj spor se odnosi na neslaganja oko garancija koje je vlada Čada dala konzorcijumu, a ne na vladinu sposobnost da nametne poreze - navodi se u elektronskom odgovoru portparola kompanije Toda Spitlera.

Izrečena kazna je oko pet puta veća od bruto domaćeg proizvoda pomenute afričke države, koji, prema procenama Svetske banke, iznosi 13 mlrd USD.

Viši sud u prestonici Čada, Ndžameni, obelodanio je presudu 5. oktobra kao odgovor na tužbu ministarstva finansija u kojoj se navodi da konzorcijum predvođen kompanijom Exxon Mobil nije ispunio svoje poreske obaveze.

Exxon Mobil upravlja naftovodom koji doprema naftu od Čada do terminala u Kamerunu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.