NavMenu

Počelo prijavljivanje za otpremnine u Elektroprivredi Srbije - Radnicima i do dva miliona dinara

Izvor: RTS Sreda, 21.09.2016. 08:57
Komentari
Podeli
U skladu sa preporukama MMF-a i Svetske banke, EPS je počeo smanjenje broja zaposlenih. Iz Elektroprivrede saopštavaju da je posle višemesečnih pregovora sa sindikatom i Vladom dogovoreno da dobrovoljno uz otpremninu mogu otići samo oni koji su pred penzijom i oni koji žele prevremenu penziju. Do kraja godine preduzeće treba da napusti hiljadu ljudi, ali taj broj će, kažu, biti bar dvostruko veći.

Prvi paket dobrovoljnog odlaska iz EPS-a realizuje se kroz tri kategorije: u prvoj su oni koji imaju oba uslova za penziju – i godine života i godine staža. U drugoj su oni sa beneficiranim radnim stažom, a u trećoj kategoriji sa 40 godina staža, a nemaju 65 godina života.

Računica pokazuje da će oni koji odlaze iz EPS-a dobiti dobre otpremnine, u zavisnosti od kategorije od 400.000 do dva miliona dinara.

- Odlukom Nadzornog odbora, visina otpremnina kreće se od pet od 21 prosečne bruto plate. Elektroprivreda Srbije je počela optimizaciju broja zaposlenih kojom će uštedeti oko 100 mil EUR do 2020. godine - navodi EPS.

Prijavljivanje za dobrovoljni odlazak počelo je u svim delovima Elektroprivrede i trajaće mesec dana.

- Ono što ne smemo da dozvolimo je da se ugrozi sam proces proizvodnje zato što je mnogo star kadar u proizvodnji. Imamo manjak radnika u proizvodnji, ljudi su odlazili godinama, a nismo primali nove. Prosečna starost je oko 50 godina - ističe predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević.

EPS ima 31.000 zaposlenih. Preporuka MMF-a i Svetske banke je da do 2020. godine smanje broj radnika za 5.000.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće dugoočekivano probijanje podvožnjaka između novobeogradskih bulevara Umetnosti i Crvene armije

Posle nekoliko neuspešnih poglavlja na temu izrade tehničke dokumentacije i izgradnje podvožnjaka između novobeogradskih Bulevara umetnosti i Bulevara Crvene armije i posle konačno uspešnog tendera koji je okončan u kasnu jesen prošle godine, krenuli su i dugoočekivani radovi na ovoj lokaciji. Posao probijanja podvožnjaka ispod železničke pruge Beograd-Novi Sad i Beograd-Šid, podsetimo, dobio je konzorcijum ponuđača u kome su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.