NavMenu

Regionalna privredna komora Leskovca prva ušla u jedinstven sistem PKS

Izvor: Beta/Tanjug Utorak, 30.08.2016. 08:38
Komentari
Podeli
Regionalna privredna komora Leskovac (RPKL) prva je odlučila da uđe u novi jedinstveni sistem Privredne komora Srbije (PKS), koji će početi da funkcioniše 1. januara iduće godine.

Predsednik PKS Marko Čadež je kazao da je dosadašnji komorski sistem u Srbiji neefikasan, jer se preklapaju nadležnosti republičkih i regionalnih komora, a nisu bilo jasno definisani ciljevi rada komora.

Čadež je poručio da će regionalne privredne komore ubuduće biti prva vrata za privredu i tu će dobijati sve usluge za koje su do sada dolazili u Beograd.

- Sve one usluge koje privrednici moraju da dobiju, treba da dobiju tamo gde jesu, gde rade, gde oni posluju gde žive. To je osnovna stvar koju smo morali da napravimo i da sve spustimo na regionalni nivo. Ne moraju više privrednici iz Leskovca da za neku uslugu ili dokument odlaze za Beograd, već će sve imati u Leskovcu - objasnio je.

Predsednik PKS je kazao da će privrednici, iako je po novom Zakonu o komorama njihovo članstvo u komori obavezno, imati manje izdataka, jer će se, umesto članarina koje su se do sada plaćale i regionalnoj, pokrajinskoj i republičkoj komori, od 1. januara 2017. plaćati samo jedinstvenoj PKS.

- Mi smo se opredelili za austrijski model komora, ali ne kopirajući ga, već smo ga prilagodili. Trudimo se da preduzeća sama odluče koliku će članarinu plaćati, naravno u dogovoru sa nama. Vrlo je bitno da smo uspostavili dobar dijalog s našim i stranim preduzećima da je obavezno članstvo potrebno radi reprezentativnosti cele privrede - kazao je Čadež.

Dodao je da je blizu definisanje budućeg modela članarina, naglasivši da je novi komorski sistem decentralizovan, jer će regionalne komore imati svoje parlamente koji će birati delegate koji će ih predstavljati u Skupštini PKS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.