NavMenu

"Strabag" će za povezivanje "Prokopa" imati devet meseci - Još se čeka na tender za spajanje stanice sa autoputem

Izvor: Politika Utorak, 12.07.2016. 07:39
Komentari
Podeli
Pristupne saobraćajnice iz pravca Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića do železničke stanice "Beograd centar" gradiće austrijski "Strabag", rezultat je nedavno završenog tendera na koji se prijavilo osam ponuđača, dva inostrana i šest domaćih.

Izgradnja pristupnih puteva do peronskog dela stanice, koji je svečano otvoren u januaru, prema ranijim najavama trebalo je da počne pre leta, ali kako naglašavaju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju grada, sam postupak javne nabavke trajao je nešto duže.

– U postupku javne nabavke pristiglo je osam ponuda, ali u dve jedan od članova ponuđača nije rezident Republike Srbije. Kako bi pravilno primenili propise, direkcija se obratila Upravi za javne nabavke zahtevom za preciznije tumačenje usled čega je postupak javne nabavke trajao nešto duže – ukazuju u direkciji.

Ukoliko ne bude uložena žalba na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i ne bude novih odlaganja, "Strabag" bi mogao da bude uveden u posao početkom avgusta, a radovi bi trebalo da budu završeni u roku od devet meseci.

U okviru radova vrednih 380 miliona dinara "Strabag", na gornjem staničnom platou železničke stanice "Beograd centar" poznatije kao "Prokop", treba da izgradi i uredi saobraćajnicu sa po dve kolovozne trake širine dva puta sedam metara, dužine oko 770 metara i razdelnim pojasom širine dva metra. Sa obe strane saobraćajnice biće pešačka staza širine dva metra, osim na delu gde će se uključivati na Bulevar kneza Aleksandra gde su trotoari sa jedne strane.

Izvođač će imati zadatak da uredi raskrsnicu, izgradi mostovsku konstrukciju, potporne zidove, prelaznu ploču, kišnu i fekalnu kanalizaciju, vodovod i osvetljenje, da postavi telekomunikacione instalacije, obnovi trolejbusku kontaktnu mrežu. U toku radova na pristupnim saobraćajnicama trebalo bi da bude obnovljena i Ulica Dragana Mancea i kanalizaciona mreža u njoj.

Saobraćajnica koja bi trebalo da profunkcioniše do proleća naredne godine tek je jedan od uslova da "Prokop" saobraćano postane dobro povezan sa svim delovima grada. Da bi se to desilo, neophodno je da se urade pristupne saobraćajnice i iz pravca autoputa za Niš. Tender za izvođača ovih radova biće naknadno raspisan jer se na delu tog terena obavlja eksproprijacija. Svi ovi prilazi stanici, ako ne bude dodatnih odlaganja, mogli bi da budu gotovi u narednih godinu i po dana.

U drugoj fazi radova na "Prokopu" osim pristupnih puteva treba da budu završeni prvi i drugi kolosek, 9.000 kvadrata ploče nad peronom jedan, stanična zgrada, parkinzi i zelene površine.

Železnički čvor za dve godine

Najveći deo posla u beogradskom železničkom čvoru trebalo bi da bude gotov 2018. godine. Kako bi čvor bio osposobljen i Savski amfiteatar, kao srce futurističkog "Beograda na vodi", bio oslobođen od železničkog saobraćaja, u Makišu mora da se uredi stanica za robni i teretni saobraćaj i da se u Zemunu osposobe postrojenja za održavanje i remont putničkih kompozicija.

Potrebno je i da se obnovi nadvožnjak u blizini pružnog prelaza u Železniku, da se denivelišu pruga i put u Batajnici, kao i da se uradi obilaznica Bubanj potok – Vinča – Pančevo. U ove poslove, izuzev gradnje 30.000 kvadrata komercijalnih sadržaja na "Prokopu" i obilaznice, trebalo bi da bude uloženo oko 80 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Divac: Za prve četiri faze rekonstrukcije aerodroma "Ponikve" pribavljene građevinske dozvole

Za prvе čеtiri fazе rekonstrukcije aerodroma "Ponikve" su vеć pribavljеnе građеvinskе dozvolе, dok jе za pеtu fazu pribavljanjе dozvolе u postupku. Ali, da bi sе bilo šta uradilo, bilo jе potrеbno jе da sе ovaj tеrеn u potpunosti očisti od zaostalih mina, iz bombardovanja 1999. godinе, ali i iz prеthodnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.