NavMenu

IBM otvara centar za podršku u Hrvatskoj - Slovenci izgubili trku sa komšijama

Izvor: B92 Nedelja, 08.05.2016. 15:48
Komentari
Podeli
Američka kompanija IBM otvoriće svoj novi centar za tehničku podršku u Hrvatskoj, iako su u igri bile još Slovenija i Slovačka, pišu slovenački mediji. Oni navode da je hrvatska vlada investitoru ponudila bolje uslove za ulaganje, dok je slovenačka strana u pregovorima tvrdila da svim stranim investitorima nudi iste uslove.

Prve kontakte o privlačenju investicije američkog tehnološkog diva slovenačka vlada je sa IBM-om ostvarila u oktobru 2015. godine. Krajem prošle godine sa menadžerima IBM-a o tome je u Njujorku prilikom svoje američke turneje razgovarao i premijer Miro Cerar, ali u pregovorima Slovenija nije pristala na velike poreske olakšice koje je investitor zahtevao, pišu ljubljansko "Delo" i mariborski list "Večer".

Prema navodima slovenačkih medija, kao potencijalno najzanimljivija lokacija u Sloveniji IBM-u se nudio Maribor, a računalo se na otvaranje više stotina novih visokokvalifikovanih radnih mesta za stručnjake i osobe koje dobro vladaju stranim jezicima, u prvom redu nemačkim i engleskim.

IBM-ov centar za tehničku podršku je projekat koji zapravo znači koncentraciju i prenos takvih usluga iz Nemačke, Italije i drugih zapadnih država prema evropskom istoku, gde postoji kvalifikovani kadar, ali je cena rada manja, a u pregovorima je glavni element bilo dobijanje poreskih i drugih olakšica.

- Kad je reč o privlačenju stranih investicija, Slovenija je u konkurenciji s Austrijom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Hrvatskom i Srbijom - kazao je komentarišući vest da je IBM odustao od Slovenije Branko Žibret iz konsultantske kompanije "A.T. Kearney".

On je dodao da Slovenija još nije donela pravu strategiju i sistem kako privući investitore iz inostranstva, a osim toga bi trebalo da uspostavi i privlačniji poslovni ambijent.

Prema analizi investicione klime u Sloveniji koju je sprovela kompanija "A.T. Kearney", strane investicije u Sloveniju se poslednjih godina povećavaju, ali nema grinfild investicija koje stvaraju nova radna mesta. U Sloveniji strana ulaganja čine oko 20% BDP-a, a u susednim državama i do 45%, upozorava studija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.