NavMenu

Italijanska kreditna linija - Privrednicima u Srbiji na raspolaganju još 12,4 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 10.05.2016. 08:08
Komentari
Podeli

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Posle uspešno realizovane kreditne linije Ministarstva spoljnih poslova Italije iz 2004. namenjene malim i srednjim preduzećima, u aprilu 2015. potpisan je bilateralni sporazum između Republike Srbije i Republike Italije za realizaciju druge kreditne linije za pomoć MSPP kroz domaći bankarski sistem. Ovom prilikom je formiran revolving fond u iznosu od 33.673.469 EUR, u okviru kojeg je do kraja marta 2016. godine realizovano 21.261.848 EUR, dok je iznos trenutno raspoloživih sredstava 12.411.620 EUR.

Lokalni partneri Italije na ovom programu su Ministarstvo finansija Srbije i Narodna banka Srbije, dok su Ministarstvo finansija Srbije i Ambasada Republike Italije u Beogradu nadležni za njegovu realizaciju. Druga kreditna linija otvorena je i za javna komunalna preduzeća, što predstavlja novinu u odnosu na prvu kreditnu liniju.

Republika Italija je 2004. pokrenula Program "Razvoj privatnog sektora kroz kredit za pomoć malim i srednjim preduzećima (MSP) preko domaćeg bankarskog sistema", sa ciljem da doprinese ekonomskom rastu Srbije kroz podsticanje razvoja privatnog sektora, povećanje konkurentnosti MSP na domaćem i stranom tržištu, proširenje odnosa sa Evropskom unijom, kao i unapređenje osnovnih lokalnih usluga koje pružaju javna komunalna preduzeća. Ukupan budžet Programa, odnosno prve kreditne linije namenjene malim i srednjim preduzećima, koju je finansiralo Ministarstvo spoljnih poslova Italije, Generalni direktorat za razvojnu saradnju (MAE-DGCS), iznosio je 33,25 mil EUR. Ova sredstva su potrošena u potpunosti i sa uspehom, pa je tako formiran i revolving fond.

Krediti iz ove kreditne linije se mogu podići u evrima, a EKS iznosi maksimum 4,35% (sa svim troškovima) na godišnjem nivou. Period počeka je najviše 2 godine, dok je period otplate do 8 godina, u polugodišnjim ratama. S obzirom na to da je cilj ove kreditne linije dodatno pospešivanje partnerstva Italije i Srbije, krediti su podeljeni u dve komponente: najmanje 70% vrednosti Ugovora finansiranog ovim sredstvima je predviđeno da se koristi za nabavku dobara i usluga iz Republike Italije, a preostalih 30% korisnik kredita može da iskoristi za pokrivanje lokalnih troškova i/ili obrtnog kapitala. Predviđeno je da polovnu opremu italijanske proizvodnje firme mogu kupiti i od lokalnih distributera. Sva oprema kupljena sredstvima iz italijanske kreditne linije oslobođena je plaćanja PDV-a.

Iznos pozajmice za mikro preduzeća i preduzetnike može iznositi od 5.000 do 1 mil EUR, za mala i srednja preduzeća od 50.000 do milion evra dok javna komunalna preduzeća mogu dobiti kredit u visini od 150.000 do 2 mil EUR.

Više informacija o Italijanskoj kreditnoj liniji zainteresovani mogu dobiti na portalu www.italiancreditlineserbia.org ili se obratiti Ambasadi Italije, na broj telefona 011/3066-100 ili na e-mail adresu: belgrado.cooperazione@esteri.it.

Kompletan sadržaj Specijalnog izdanja "Italija-zemlja partner: Agrobiznis" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.