NavMenu

Direktorat civilnog vazduhoplovstva usvojio Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima - Kako upravljati dronovima

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.12.2015. 13:41
Komentari
Podeli
Direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije doneo je 11. decembra 2015. godine Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, kojim se propisuju uslovi za njihovo bezbedno korišćenje, razvrstavanje, evidentiranje, održavanje, kao i uslovi koje moraju da ispune lica koja koriste bespilotne vazduhoplove.

Ovaj pravilnik se ne primenjuje na letelice čija je operativna masa manja od 0,5 kg, ako njihova maksimalna brzina ne prelazi 20 m/s i koje dostižu maksimalni dolet do 15 metara i visinu do 10 metara. Takođe, odredbe pravilnika se ne primenjuju na bespilotne vazduhoplove koji se projektuju, proizvode i koriste za operativne potrebe organa nadležnih za poslove odbrane, unutrašnjih poslova i carine, kao ni na letenje u zatvorenom prostoru.

Pravilnik razvrstava bespilotne vazduhoplove na one koji se koriste u privredne svrhe i one koji se koriste u neprivredne svrhe (naučne, obrazovne i druge). Upis u Evidenciju vazduhoplova vrši se na zahtev vlasnika ili operatera bespilotnog vazduhoplova, po ovlašćenju vlasnika.

Let bespilotnog vazduhoplova može da se odvija samo u alociranom delu vazdušnog prostora, a zahtev za alokaciju operater podnosi, za svaki let, jedinici za civilno-vojnu koordinaciju u okviru Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, SMATSA d.o.o. Beograd.

Bespilotni vazduhoplov može da leti samo danju, pri čemu sve vreme mora da bude u vidnom polju lica koje njime upravlja. Maksimalna dozvoljena visina leta je 100 metara iznad tla, izuzev ako Direktorat odobri da se let može obaviti na većoj visini. Maksimalna dozvoljena horizontalna udaljenost bespilotnog vazduhoplova od lica koje njime upravlja je 500 metara.


Nije dozvoljeno korišćenje bespilotnog vazduhoplova čiji je let u potpunosti kontrolisan od strane računara koji se nalazi u njemu, a takođe nije dozvoljen prevoz ljudi, životinja i opasnog tereta bespilotnim vazduhoplovom.

Pravilnik je stupio na snagu 19. decembra 2015. godine, osim članova 11-15, koji se primenjuju od 1. maja 2016. godine.



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Energija

EPS: Imamo ugovore sa zelenim elektranama snage 750 MW, uskoro druga runda aukcija za OIE

Izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, solarne elektrane od jednog gigavata, kao i solarne elektrane Petka i vetroelektrane Kostolac, važni su razvojni projekti Elektroprivrede Srbije u vreme energetske tranzicije. Ove investicije prate i projekti odsumporavanja na termo blokovima, koji će morati da budu na mreži do ispunjenja proizvodnih ciljeva, rekao je David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS, na

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.