NavMenu

MMF očekuje da ukidanje sankcija Iranu obori cenu nafte na 5 do 15 USD

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.12.2015. 09:04
Komentari
Podeli
(Foto: ssuaphotos/shutterstock.com)
MMF procenjuje da će se rast iranskog izvoza nafte nakon ukidanja sankcija dramatično odraziti na cenu nafte i srušiti je na 5 do 15 USD po barelu, što bi moglo dotući ionako potresenu naftnu industriju, prenose svetski mediji.

Iran ima četvrte najveće naftne rezerve na svetu. Očekuje se da će 2016. početi da izvozi dodatnih pola miliona barela dnevno na globalno tržište.

Zapadne naftne kompanije već mesecima pregovaraju s iranskom vladom o mogućim projektima i prema njihovim informacijama dosad im je predstavljeno 70 planova.

U izveštaju o tržištu nafte koji je objavila početkom decembra, navela je iransku naftu kao jedan od faktora u predviđanjima rasta globalnih zaliha nafte na 300 miliona barela iduće godine.

Iranski izvoz od 2011. kad su im uvedene sankcije pao je za oko milion barela dnevno, a na tankerima drže oko 36 miliona barela. Stručnjaci tvrde da je reč o vrlo nekvalitetnoj nafti koju neće moći brzo puštati na tržište, možda ni uopšte.

Samo iščekivanje ukidanja sankcija nakon što su vodeće svetske sile s Iranom potpisale sporazum o ograničavanju nuklearnih aktivnosti, srušile su cene ovoga leta. Rana reakcija znači da su budući gubici koje bi mogla izazvati iranska nafte već uračunati u buduće ugovore, ali analitičari MMF-a očekuju i dodatni pad kad nafta zaista bude na tržištu.

Zaključuju da će reakcija tržišta na iransku naftu uvelike zavisiti od OPEK-a, kartelu 13 vodećih proizvođača nafte, koji još uvek nije spreman da smanji proizvodnju kako bi se stabilizovala cena nafte, već brani tržišni udeo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Evropa i Afrika se povezuju tunelom ispod mora - Biće spreman za Svetsko prvenstvo?

Maroko, Španija i Portugal zajedno će ugostiti Svetsko fudbalsko prvenstvo 2030. godine, a upravo je ta godina iznesena kao realan rok za izgradnju tunela koji će povezivati Evropu i Afriku. Ideja o gradnji tunela između Španije i Maroka prvi se put javila još 1979. godine, a ovih je dana oživljena i o njoj se intenzivno razgovara u dve susedne zemlje, koje deli more i Gibraltarski moreuz. Trenutno let između španske metropole Madrida

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.