NavMenu

Firme opet nude evre na zajam?

Izvor: Novosti Sreda, 17.06.2015. 16:09
Komentari
Podeli
Na fasadi jednog tržnog centra na Banovom brdu nedavno je osvanula reklama na kojoj se građanima nude brze pozajmice od 50, 100 i 200 EUR, a meštani ovog naselja i u svojim poštanskim sandučićima su dobili sličan propagandni materijal.

Već do guše zaduženi kod banaka, mnogi građani nisu više u mogućnosti da uzimaju novac na ovaj način, a procedura za dobijanje keš kredita zna i da potraje. Oni kojima je "dogorelo" do noktiju kako bi zatvorili "rupu" u budžetu ne biraju mnogo način na koji će doći do para.

U opštoj besparici priliku za dobar posao videli su u jednoj firmi koja je smeštena na Banovom brdu. "Kreditori" tvrde da im je biznis potpuno legalan.

Na brojeve telefona koji se nalaze na reklami ovog preduzeća javila nam se ženska osoba i objasnila uslove pod kojima se pozajmljuje novac.

- Dajemo iznose do 200 EUR sa kamatom od 1,5% - rekli su nam u firmi koja "kreditira" sugrađane u finansijskim problemima. - Naplaćuje se provizija od 18%. Mini-krediti odobravaju se na mesec dana, a uslov je potvrda o stalnom radnom odnosu. Mi smo posredničko društvo i sklapamo ugovor sa firmom u kojoj je dužnik zaposlen, a zajam se odbija preko administrativne zabrane, odnosno, odbija mu se od plate. Poslujemo potpuno legalno.


U ovoj agenciji objasnili su nam i da se pozajmica odobrava u toku istog dana, ili najkasnije sutradan od kada je građanin podneo zahtev.

NBS: Samo banke daju kredite

U Narodna banci Srbije objašnjavaju da je Zakonom o bankama izričito propisano da se davanjem novčanih pozajmica, koje imaju elemente kredita, ne može baviti niko osim banke, uz napomenu "osim ako je za to ovlašćen posebnim zakonom".

- Svako ko postupa suprotno ovoj zabrani, vrši krivično delo za koje može biti izrečena kazna zatvora od tri meseca do pet godina - kategorični su u NBS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.