NavMenu

Pikasova slika prodata za rekordnih 179,4 mil USD

Izvor: B92 Utorak, 12.05.2015. 15:59
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Remek-delo Pabla Pikasa prodato je na aukciji po rekordnoj ceni od 179,4 mil USD.

Slika pod nazivom "Les femmes d’Alger" pripala je anonimnom kolekcionaru koji je za 37 mil USD oborio raniji rekord – prodaju triptiha Frensisa Bejkona po ceni od 142 mil USD.

Epski projekat Pabla Pikasa sastojao se od 15 verzija na istu temu kao omaž njegovom prijatelju i rivalu Anriju Matisu, koji je preminuo 1954.

Radovi su inspirisani slikama iz 19. veka Ežena Delakroa. Poslednja i prema mišljenju mnogih najlepša verzija – Verzija O – dostigla je tako neverovatnu cenu.

Nije samo Pikasova slika izazvala pometnju u aukcijskoj kući "Cristie’s". Trideset minuta kasnije prodata je bronzana skulptura "L’homme au doigt" Alberta Đakometija za 141,3 mil USD. To je najviša cena po kojoj je neka skulptura prodata na aukciji.

Prodavac Pikasovog dela bio je neimenovani kolekcionar iz Saudijske Arabije koji je "Les femmes d’Alger" kupio 1997. i čuvao je u jednoj od svojih kuća u Londonu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.