NavMenu

Sedmostruko manji godišnji profit kompanije "Gazprom" u 2014. godini

Izvor: RTS Sreda, 29.04.2015. 14:43
Komentari
Podeli
(Foto: gazprom-neft.com)
Neto profit ruskog gasnog giganta "Gazprom" je prošle godine bio sedmostruko manji u odnosu na 2013. godinu, zbog ekonomskih sankcija uvedenih Rusiji i zbog devalvacije rublje.

"Gazprom", koji je pre samo nekoliko godina bio najprofitabilnija kompanija na svetu, ostvario je u 2014. godini neto profit od 2,8 mlrd EUR u poređenju sa profitom od 20 mlrd EUR po aktuelnom deviznom kursu iz 2013. godine, navodi se u godišnjem izveštaju kompanije.

Analitičari ocenjuju da su ovakvi rezultati posledica slabije tražnje u Evropi, koja je najveće izvozno tržište kompanije "Gazprom", ali i činjenice da su evropski kupci iskoristili gas iz sopstvenih skladišta čekajući da se pad cena nafte odrazi na ugovore o snabdevanju gasom.

Prepolovljena vrednost rublje je, prema tvrdnjama analitičara, pomogla obaranju kapitalnih troškova kompanije "Gazprom" i podizanju prihoda, dok je po osnovu slobodnog novčanog toka kompanija generisala 654 milijarde rubalja, za 90% više u odnosu na 2013. godinu.


Analitičari koji su učestvovali u anketi njujorške agencije "Bloomberg" očekivali su znatno viši profit kompanije "Gazprom" od 665 milijardi rubalja, prenosi agencija "France-Presse".

Posle objavljivanja poslovnih rezultata, akcije "Gazproma" su na Moskovskoj berzi porasle 1% na 154,33 rublje.

Na umanjenje zarade kompanije "Gazprom" je uticao i spor između Rusije i Ukrajine oko cena gasa, a kompanija je takođe morala da izdvoji 313 milijardi rubalja za pokrivanje potencijalnih budućih gubitaka, što je četiri puta više u odnosu na 2013. godinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Komanda vazduhoplovstva u Zemunu 25 godina čeka obnovu - Kada će početi i ko će je finansirati još nije poznato

Sagrađena je pre bezmalo jednog veka. Njenu lepotu ni do danas ne može da zaseni nijedna palata u Glavnoj ulici, a pred tom Labudicom, kako su je Zemunci nazivali, kule koje se množe širom grada zauvek će ostati ružni pačići. Zajedno sa zgradom nekadašnje Državne štamparije BIGZ-om i zdanjem Banovine u Novom Sadu čini trilogiju jednog od najvećih srpskih arhitekata Dragiše Brašovana. Oštećena je u NATO bombardovanju pre četvrt

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.