NavMenu

Još jedna rekonstrukcija Studentskog parka

Izvor: Danas Četvrtak, 19.03.2015. 12:45
Komentari
Podeli
Studentski park, Beograd (Foto: Aleksandar Parezanović)Studentski park, Beograd
Akademski park na Studentskom trgu prolazi kroz nove rekonstrukcije gde je u toku seča starog drveća koje će biti zamenjeno sa 52 nova stabla. Biće obnovljeno i svih šest kapija koje će ubuduće biti zaključane od ponoći do jutra.

Iz JKP "Zelenilo Beograd" demantuju optužbe građana, da se stabla uklanjaju zbog izgradnje podzemnog parkinga i kao razlog navode da su stabla trula i bolesna i napominju da su izgubila svoju biološku i dekorativnu vrednost.

– U parku postoji određeni broj stabala koja su u svom fiziološkom maksimumu i velike starosti, čime su narušeni funkcionalni i estetski zahtevi koje jedan centralni gradski park i zaštićeno prirodno dobro treba da poseduje. Nove sadnice su visoko kvalitetne reprezentativne vrste – objašnjava Slobodan Stanojević direktor JKP "Zelenilo Beograd".

Radovi na zameni stabala počeli su 10. marta, a projekat rekonstrukcije se sastoji iz četiri faze. Završena je prva faza radova, u kojoj su posečena tri, a posađeno je 12 novih stabala - pet sadnica platana i sedam sadnica dekorativnih kruški. Trenutno se izvodi druga faza radova, u kojoj je posečeno sedam stabala, i sadi osam sadnica dekorativnih kruški i sedam sadnica platana. Takođe je u toku i čišćenje ograde Akademskog parka peskiranjem.

Prema rečima Slobdana Stanjevića tokom ove godine, biće završene tri faze zamene. Planirano je uklanjanje 23 stabla i sadnja 52 stabla, kao što su: ukrasna kruška, platan sa krošnjom forme kao krov.

Kako navode iz JKP "Zelenilo Beograd" svi planirani radovi izvode se uz dobijene uslove i saglasnosti Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a investitor radova je Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.