NavMenu

Dobar model - Kodeks poslovne etike AD "Telefonija"

Izvor: eKapija Utorak, 08.12.2009. 11:00
Komentari
Podeli

I Uvod

Kodeks poslovne etike utvrdjuje standarde ponašanja i pravila kojih se trebaju pridržavati svi zaposleni u a u cilju stvaranja i održavanja prepoznatljivog identiteta PS TELEFONIJA kod korisnika usluga, poslovnih partnera, investitora i celokupne javnosti. Kodeks poslovne etike utemeljen je na načelima opšte prihvaćenih moralnih i etičkih normi, savesnog poslovnog ponašanja i korporativne kulture Poslovnog Sistema TELEFONIJA .

II Zakonitost (poštovanje zakona i propisa)

PS Telefonija poštuje sve zakone i propise koji se odnose na njeno poslovanje. Svaki zaposleni dužan je da zatraži odgovarajući savet povodom relevantnih važećih propisa i drugih zakonskih pitanja.

Zaposleni koji se bave poslovima sa inostranstvom moraju biti upoznati sa svim važećim stranim i domaćim zakonima i propisima i moraju ih se pridržavati.

III Računovodstveni i finansijski izveštaji

Od zaposlenih u PS Telefonija zahteva se da se pridržavaju strogih međunarodnih i domaćih računovodstvenih principa i standarda, da precizno i u potpunosti prenose finansijske informacije i da uspostave odgovarajuće unutrašnje kontrole i procese kako bi računovodstveni i finansijski izveštaji bili u skladu sa zakonom i propisima.

IV Etičnost

U poslovanju zaposleni u PS Telefonija poštuju principe poslovne etike i u ostvarivanju poslovnih ciljeva ne koriste nedozvoljena sredstva i načine poput podmićivanja, korupcije, skupih poklona i sl. Ne zahtevaju nikakvu materijalnu ili bilo koju drugu korist za sebe od poslovnih partnera.

V Radni uslovi

PS Telefonija osigurava zaposlenima radne uslove primerene njihovom radnom mestu, poštujući zakonske odredbe o radnom vremenu, zaštitu na radu i zaštiti životne sredine .

U službenim prostorijama i na sastancima nije dozvoljeno pušenje (osim za to e e o Kodeks poslovne etike

namenjenim prostorijama) kao i konzumiranje alkohola i opojnih droga.

PS Telefonija zaposlenima osigurava neophodna sredstva za rad i omogućava kontinuirano usavršavanje i sticanje novih znanja u cilju uspešnijeg obavljanja posla. Zaposleni su dužni da i samoinicijativno prate nova dostignuća iz oblasti u kojoj posluju.

VI Međusobni odnosi

Na uvažavanju i poštovanju ličnosti svakog pojedinca zasnivaju se dobri međuljudski odnosi. Zadovoljstvo zaposlenih i dobri međuljudski odnosi uslov su za ostvarivanje poslovnih ciljeva PS Telefonije. Zadovoljstvo se postiže adekvatnim ispoljavanjem i vrednovanjem stručnih, kreativnih, intelektualnih i moralnih vrednosti zaposlenih.

- Međusobni odnosi zaposlenih

Zaposleni u PS Telefonija svoje međusobne odnose grade na razumevanju, toleranciji, uvažavanju, poverenju i spremnosti na saradnju, stvarajući pozitivnu radnu atmosferu.

Interesi i lične ambicije pojedinaca ne smeju da ugroze ličnost drugih zaposlenih, niti zajednicki interes zaposlenih u PS Telefonija

Zaposleni međusobno poštuju verska, politička i sindikalna opredeljenja kao i rasnu, nacionalnu i polnu pripadnost svojih kolega i nije dozvoljeno ugrozavanje osnovnih ljudskih prava po bilo kom osnovu. Međusobno se uvažavaju, dopunjavaju, podstiču i motivišu na ostvarenje poslovnih ciljeva i realizaciju postavljenih zadataka.

- Odnosi nadređenih prema zaposlenima

Rukovodioci i vodeći menadžment svojom angažovanošću na poslu, primerenim ponašanjem i poštovanjem zakona, moralnih i etičkih principa, služe za primer zaposlenima.

Autoritet grade na svojoj stručnosti i ostvarivanju vrhunskih poslovnih rezultata.

U odnosu prema podređenima moraju biti korektni i pravični, bez izuzetaka i pristrasnih osećanja. Potrebno je da od zaposlenih zahtevaju stručnost i odgovornost i da ne dopuste da na njihove odluke utiču na poslovni odnosi ( rodbinske, prijateljske i druge veze) Neophodno je da podstiču timski rad i otkrivaju sposobnosti pojedinaca, da pruže maksimalan doprinos u realizaciji ciljeva PSTelefonija i da pritom ne favorizuju pojedince.

Rukovodioci su dužni da poštuju ličnost podređenih i da eventualne primedbe na rad i ponašanje, podređenom saopšte konkretno i argumentovano.e e oKodeks poslovne etike

- Odnosi zaposlenih prema nadređenima

Odnos zaposlenih prema prema nadređenima u PS Telefonija se zasniva na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

Zaposleni izvršavaju poverene poslove i zadatke od strane nadređenih osim ako nisu u suprotnosti sa zakonom ili ugrožavaju njihovu ličnu sigurnost.

Zaposleni ukazuju nadređenima na mogućnosti uspešnije i efikasnije realizacije poverenih radnih zadataka u cilju boljih poslovnih rezultata PS Telefonija. Eventualni problemi se rešavaju u dobronamernoj, neposrednoj i konkretnoj komunikaciji između onih kojih se tiču problemi, a ako to nije moguće, rešavanje treba usmeriti licima na višem hijerarhijskom nivou.

- Odnosi prema kupcima( korisnicima usluga, poslovnim partnerima)

Poštovanje korisnika naših usluga je dužnost i obaveza svakog zaposlenog u PS Telefonija. U komunikaciji sa korisnicima zaposleni su uvek ljubazni, iskreni i prijateljski raspoloženi, spremni da ih saslušaju i njihovim željama i potrebama maksimalno izađu u susret, izbegavajući obećanja koja ne mogu ispuniti.

U rešavanju problema/zahteva korisnika dužni su da preduzmu sve potrebne aktivnosti kao i da (ako je potrebno) uključe i druge zaposlene.

Eventualne konflikte i sporove sa korisnikom rešavati na miran, konstruktivan i korektan način

VII Odnos prema PS "Telefonija"

- Negovanje imidža

Negovanjem dobrih međuljudskih odnosa, korektnom i profesionalnom komunikacijom prema korisnicima usluga i odgovornošću prema društvenoj zajednici, zaposleni čuvaju i neguju imidž PS Telefonija.

Višedecenijsko ulaganje u imidž PS Telefonija i njeno pozicioniranje na tržištu kao lidera u oblasti telekomunikacije, obavezuje zaposlene da maksimalno ulažu napore u granicama svojih stručnih znanja, životne dobi i zdravstvenog stanja, radi očuvanja liderske pozicije.

Obaveza rukovodioca je da osiguraju stalni tehnološki napredak, ostvaruju maksimalnu efikasnost i profitabilnost poslovanjai time stvaraju primerene radne i materijalne uslove zaposlenima u skladu sa njihovim radnim doprinosom. Svesni da su oni naši najbolji i najuspešniji reprezenti, neophodno je osigurati da se zaposleni osećaju prijatno i da se konstantno samopotvrđuju na radnom mestu, kao i da svoje osnovne materijalne potrebe mogu da ostvaruju angažovanjem u PS Telefonija.e e o Kodeks poslovne etike

Zaposleni će čuvati i negovati imidž PS Telefonija, kako na radnom mestu tako i van njega.

Ponašanje i odevanje u skladu sa pravilima poslovnog bontona, kao i lični maniri i vaspitanje, izuzetno su važni za imidž jedne kompanije. U zavisnosti od prirode posla određuje se i stil odevanja. Zaposleni na gradilistima i objektima treba da budu odeveni u radnoj opremi sa vidnim obeležjima PS Telefonija, u skladu sa propisima zaštite na radu. Zaposleni koji kontaktiraju sa korisnicima usluga, bilo u PS Telefonija ili izvan, treba da neguju poslovni stil oblačenja

Obaveze zaposlenih u poštovanju pravila radnog i poslovnog odevanja može doneti odgovarajući rukovodeći organ, uz osiguravanje uslova za sprovođenje istih.

- Poslovna tajna

Samo propisno ovlašćene osobe u PS Telefonija imaju pristup i korišćenje poverljivih informacija kompanije. Zabranjen je neovlašćeni pristup, korišćenje i odavanje poverljivih informacija koje mogu naškoditi PS Telefonija ili njenim poslovnim partnerima.

- Čuvanje imovine

PS Telefonija ima raznovrsnu imovinu (fizička sredstva, zaštićene informacije i intelektualnu svojinu). Zaposleni su odgovorni za zaštitu i čuvanje imovine koja im je poverena, kao i da se prema njoj ophode prema pratećim uputstvima.

Intelektualna svojina koja je stvorena tokom rada u PS Telefonija, prenosi se i dodeljuje kompaniji shodno zakonu, odnosno, ugovoru o zaposlenju ili nekim drugim sporazumom. Sistemi za komunikaciju PS Telefonija i ostala sredstva za rad , koriste se isključivo za obavljanje posla u kompaniji, ili u neke druge sporedne svrhe koje odobri rukovodstvo. Pri napuštanju PS Telefonija sva njena dokumentacija, imovina i ostala sredstva moraju se vratiti.

- Društvena odgovornost

PS Telefonija, kao odgovorni član društvene zajednice, obraća pažnju na socijalne probleme i probleme vezane za zaštitu životne sredine. Redovno učestvuje u dobrotvornim i humanitarnim akcijama, u skladu sa svojim mogućnostima. U zaštiti životne okoline primenjuje važeće zakonske propise i uvodi tehnologije koje doprinose njenom očuvanju

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.