NavMenu

Plan detaljne regulacije za deo Zvezdare predviđa prostor za novih gotovo 3.000 stanovnika

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.11.2019. 15:28
Komentari
Podeli
Žuta boja planirana je za stanovanje, a narandžasta za mešovite gradske centre (Foto: Grad Beograd / Urbanistički zavod Beograda)Žuta boja planirana je za stanovanje, a narandžasta za mešovite gradske centre
Plan detaljne regulacije područja uz ulice Dimitrija Tucovića i Čingrijine, u delu od Batutove ulice do kompleksa Osnovne škole Marija Bursać na Zvezdari obuhvata oko 24,62 hektara.

Planirano je širenje profila Dimitrija Tucovića od ukrštaja sa Batutovom do ukrštaja sa Ulicom učitelja Miloša Jankovića. Od Preševske do Stjepana Kovača planirana je nova deonica ove ulice - Nova 1. Autobusko-trolejbuski terminus planira se u zoni ulica Milana Rakića, Nove 1 i Hektorovićeve.

Za postojeće potrebe stanovnika, pored postojećeg parkinga koji se zadržava u bloku 2 (kapaciteta 76 parking mesta) planirana je javna parking površina u bloku 4 (kapaciteta 78 parking mesta).

Na teritoriji plana očekuje se od 518 do 551 dece predškolskog uzrasta, pa će osim predškolske ustanove KDU Maštarije i vrtića Zvezdara, biti izgrađen objekat predškolske ustanove za 152 dece, kao i dva depandansa predškolskih ustanova kapaciteta od po 80 korisnika. Uslovno se planira još jedan depadans.

Planira se i dogradnja studentskog doma Rifat Burdžević na severnoj strani.

Porodično stanovaje planira se u bloku 9, 10, sa najviše četiri stana u duhu savremene arhitekture. Nova izgradnja višeporodičnog stanovanja, odnosno transformacija porodičnog stanovanja, moguća je uz ulicu Milana Rakića, Preševsku, Miloša Savkovića i Batutovu (blokovi 2,3,5,11). Uz ulicu Čingrijinu i Novu 1, u bloku 8a, planira se izgradnja novih objekata višeporodičnog stanovanja na mestu objekata koji se planiraju za uklanjanje. U bloku 7 panira se izgradnja objekta visine 18 metara za višeporodično stanovanje.


Zone mešovitih gradskih centara (kombinacija staovanja i komercijalnih sadržaja) planirane su u okviru dela bloka 2 (lokacija bivše fabrike Fasma) i novoformiranog bloka 8. U pitanju je zamena ili transformacija postojećih objekata. U prizemlju su obavezni komercijalni sadržaji.

Prateći komercijalni sadržaji planirani su na postojećim lokacijama uz Čingrijinu ulicu. Postojeći objekti mogu se adaptirati, rekonstruisati i osavremeniti.

Za stanovanje je planirano 176.226 m2, a za komercijalne sadržaje 23.511m2. Broj planiranih stanova je 2.569 (trenutno 1.803) za 7.501 stanovnika (trenutno 4.868), a predviđa se novih 467 zaposlenih.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je naručilac plana, a obrađivač je Urbanistički zavod Beograda. Nosilac izrade plana je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.