Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.11.2019.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Plan detaljne regulacije za deo Zvezdare predviđa prostor za novih gotovo 3.000 stanovnika

Žuta boja planirana je za stanovanje, a narandžasta za mešovite gradske centre (Foto: Grad Beograd / Urbanistički zavod Beograda)
Plan detaljne regulacije područja uz ulice Dimitrija Tucovića i Čingrijine, u delu od Batutove ulice do kompleksa Osnovne škole Marija Bursać na Zvezdari obuhvata oko 24,62 hektara.

Planirano je širenje profila Dimitrija Tucovića od ukrštaja sa Batutovom do ukrštaja sa Ulicom učitelja Miloša Jankovića. Od Preševske do Stjepana Kovača planirana je nova deonica ove ulice - Nova 1. Autobusko-trolejbuski terminus planira se u zoni ulica Milana Rakića, Nove 1 i Hektorovićeve.

Za postojeće potrebe stanovnika, pored postojećeg parkinga koji se zadržava u bloku 2 (kapaciteta 76 parking mesta) planirana je javna parking površina u bloku 4 (kapaciteta 78 parking mesta).

Na teritoriji plana očekuje se od 518 do 551 dece predškolskog uzrasta, pa će osim predškolske ustanove KDU Maštarije i vrtića Zvezdara, biti izgrađen objekat predškolske ustanove za 152 dece, kao i dva depandansa predškolskih ustanova kapaciteta od po 80 korisnika. Uslovno se planira još jedan depadans.

Planira se i dogradnja studentskog doma Rifat Burdžević na severnoj strani.

Porodično stanovaje planira se u bloku 9, 10, sa najviše četiri stana u duhu savremene arhitekture. Nova izgradnja višeporodičnog stanovanja, odnosno transformacija porodičnog stanovanja, moguća je uz ulicu Milana Rakića, Preševsku, Miloša Savkovića i Batutovu (blokovi 2,3,5,11). Uz ulicu Čingrijinu i Novu 1, u bloku 8a, planira se izgradnja novih objekata višeporodičnog stanovanja na mestu objekata koji se planiraju za uklanjanje. U bloku 7 panira se izgradnja objekta visine 18 metara za višeporodično stanovanje.

Zone mešovitih gradskih centara (kombinacija staovanja i komercijalnih sadržaja) planirane su u okviru dela bloka 2 (lokacija bivše fabrike Fasma) i novoformiranog bloka 8. U pitanju je zamena ili transformacija postojećih objekata. U prizemlju su obavezni komercijalni sadržaji.

Prateći komercijalni sadržaji planirani su na postojećim lokacijama uz Čingrijinu ulicu. Postojeći objekti mogu se adaptirati, rekonstruisati i osavremeniti.

Za stanovanje je planirano 176.226 m2, a za komercijalne sadržaje 23.511m2. Broj planiranih stanova je 2.569 (trenutno 1.803) za 7.501 stanovnika (trenutno 4.868), a predviđa se novih 467 zaposlenih.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je naručilac plana, a obrađivač je Urbanistički zavod Beograda. Nosilac izrade plana je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove.

A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.