NavMenu

Planska dokumentacija preduslov za ulaganje investitora - Beograd od 2014. do 2016. usvojio 150 planova detaljne regulacije

Izvor: Tanjug Sreda, 22.02.2017. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Grad Beograd usvojio je u prethodne tri godine 150 planova detaljne regulacije što je, prema rečima glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, osnov za ulaganje investitora.

Folić je na Drugoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture istakao da su se stari investitori zadržali u Srbiji, ali i da je došlo mnogo novih, koji žele da započnu nove projekte u saradnji sa Gradom Beogradom i Vladom Srbije.

- U prethodne tri godine Grad Beograd je usvojio 150 planova detaljne regulacije, novi generalni urbanistički plan i nove planove generalne regulacije. Pre toga godišnji prosek bio je 10 do 20 planova detaljne regulacije. Planovi su osnov za investicije u infrastrukturu, odakle zatim slede planovi investitora za ulaganje od čijeg se novca dalje ponovo ulaže u razvoj infrastrukture i uređenje grada - rekao je Folić novinarima.

On je kazao da su gradske vlasti otvorile vrata investitorima.

- Imamo sa njima novi odnos i sarađujemo na obostranu korist. Beograd je danas pokriven dokumentacijom 60% i stekli su se ozbiljni uslovi da investitori steknu interes da grade i ulažu. Nadamo se da ćemo već sledeće godine imati pokrivenost grada dokumentacijom od 80% - rekao je Folić.

Gradske vlasti tako, ističe on, rešavaju i problem divlje gradnje koja se do sada pravdala nedostatkom dokumentacije i sporim izdavanjem dozvola.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović ukazao je da je u 2016. ugovorena izgradnja 650.000 m2 i oko 170.000 m2 koji se priznaju investitorima po osnovu vlasništva nad objektima na svojim parcelama.

- Uvid u kvadraturu i strukturu takvih prostora daje nam mogućnost da znamo gde je neophodno investirati u javnu infrastrukturu, kao i kojim budžetom možemo da raspolažemo. Trenutno izvodimo 64 velika projekta, a ugovorili smo i 30 novih radova, sve zahvaljujući razvoju ulaganja stranih i domaćih investitora - kazao je Popović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.05.2024.  |  Agro

Srbija bi na velikom kineskom tržištu mogla da računa na poljoprivredu i na prehrambenu industriju

Dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga je velika čast za Srbiju, kaže za RTS Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije. Na stolu će, prema najavama, biti širok spektar tema - od političkih, ekonomskih, tehnoloških do saradnje u oblasti kulture. Beograd je ove nedelje, uz Budimpeštu i Pariz, jedna od stanica na evropskoj turneji kineskog predsednika. To je prva poseta Si Đinpinga Evropi u poslednjih pet godina, a u srpskoj prestonici

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.