Izvor: eKapija | Ponedeljak, 01.02.2016.| 15:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izgradnja autobuske i železničke stanice u Novom Beogradu - Evo šta bi sve moglo da se gradi u Bloku 42

(Foto: Milica Stevuljević)
Kako je najavio glavni gradski urbanista, Milutin Folić, Beograd u 2016. očekuje niz projekata, među kojima je i izgradnja nove autobuske i železničke stanice. Nacrt plana detaljne regulacije kompleksa autobuske i železničke stanice stanice u Bloku 42 u Novom Beogradu je na javnom uvidu do 29. februara 2016. godine.

Ukupna površina obuhvaćena planom je približno 32 ha, a područje plana je javnim saobraćajnicama podeljeno na tri prostorne celine - severoistočni deo Bloka 42 (ograničen ulicama Antifašističke borbe, Milutina Milankovića, Đorđa Stanojevića i UMP), jugozapadni deo Bloka 42 i prostorna celina u delu Bloka 43.

Ovim planom je predviđeno izmeštanje postojećih kapaciteta "Autobuske stanice Lasta" i BAS iz Železničke i Karađorđeve ulice, koje za funkcije stanica i parkiranje trenutno koriste oko 3,3 ha. Nova lokacija u Bloku 42 treba da postane glavna autobuska stanica, dok bi se podrška sistemu obezbedila izgradnjom i uređenjem nekoliko pomoćnih stanica na glavnim izlaznim pravcima autoput (zapad-jugoistok), Pančevački put (sever), Ibarski put (jug), i drugih terminala međugradskog i regionalnog značaja.

Izgradnja kompleksa autobuske stanice planirana je na ukupnoj površini od 9,25 ha. Nacrtom Plana detaljne regulacije predloženo je da se obezbedi 55 polaznih perona, 18 dolaznih, 62 pripremna- odnosno ukupno 135 perona, kao i još minimum 53 parking mesta za zadržavanje autobusa u neposrednoj blizini. U okviru podzemne garaže autobuske stanice treba obezbediti minimalno 200 parking mesta za javnu garažu.

Zona autobuske stanice obuhvatala bi stanični trg, stanični objekat, peronski i parking prostor, terminus javnog gradskog saobraćaja, servisne sadržaje i delatnosti.

Glavni stanični objekat ka ulici Antifašističke borbe zamišljen je kao reprezentativni javni objekat sa širokim natkrivenim ulaznim portalom, dok je na staničnom trgu predviđena taksi stanica, kao i najmanje 40 parking mesta.

Aneks autobuske stanice biće maksimalne površine 2.750 m, a funkcija će mu biti da povezuje kompleks autobuske i železničke stanice. Tu će se nalaziti i prateći sadržaji- ugostiteljski i trgovinski objekti, higijena, zabava. Prema planu, maksimalna zastupljenost komercijalnih sadržaja u okviru aneksa može biti 49%. Moguća je i fazna realizacija sadržaja, tako što će bi se u prvoj fazi izgradile su pešačke pasarele koje povezuju autobusku i železničku stanicu, a zatim bi se prešlo na gradnju funkcionalnog objekta aneksa.


(Foto: Milica Stevuljević)
Autobuski terminos za vozila javnog gradskog saobraćaja planiran je u okviru regulacije saobraćajnice Milutina Milankovića ka bloku 42, između ulica Đorđa Stanojevića i Antifašističke borbe. U okviru ovog terminusa planirana je kolovozna traka širine 3,5 m za potrebe prolaznog stajališta vozila, kao i dve kolovozne trake širina 7,5 m i 11,5 m.

Za potrebe prigradskog saobraćaja na Autobuskoj stanici u Bloku 42 potrebno je obezbediti 8 dolaznih perona, 16 polaznih perona i minimum 16 mesta za pripremni parking, odnosno mesta za čekanje na planirani polazak po redu vožnje. Za međumesni i međunarodni saobraćaj koji danas obavlja BAS, projektovani broj perona za 2025. godinu je 25 polaznih i 14 dolaznih.

Kroz područje Plana, pravcem istok-zapad prolaze magistralne železničke pruge Beograd- Šid- granica Hrvatske, Beograd-Stara Pazova-Novi Sad- Subotica-državna granica-(Kelebija) i dvokolosečna pruga Beograd- Centar- Novi Beograd.

Područjem Plana saobraćaja i linija BG voza na liniji Batajnica- Pančevački most sa železničkom stanicom "Novi Beograd". Prema konceptu razvoja "Železnica Srbije", Prostornom planu Republike Srbije i Generalnom planu Beograda 2021, predviđeno je da se izgrade još dva koloseka, koja bi povezivala Aerodrom "Nikola Tesla" sa Savskim amfiteatrom, te Aerodrom sa železničkom stanicom Beograd-ranžirana, zbog kargo prevoza.

Kompleks Železničke stanice sastojao bi se od dve podzone (ŽS1 i ŽS1), površina 3.434 m2 i 3.465 m2. Obe podzone imale bi komercijalne sadržaje do maksimalno 49% BRGP. Pešački prilaz ŽS1 bio bi iz Ulice Milutina Milankovića, a direktan kolski pristup ostvarivao bi se sa servisne saobraćajnice Nova 1. Za ŽS2 je predviđen direktan kolski pristup iz Ulice Đorđa Stanojevića, kao i sa Nova 1 .

Izradi plana je prethodio javno-urbanističko arhitektonski konkurs, raspisan od strane Grada Beograda i realizovan u saradnji Urbanističkog zavoda Beograda, JUP i Društva arhitekata Beograda, kojim su kroz javnu anketu između 53 rada izabrana najkvalitetnija urbanističko-arhitektonska rešenja za novi saobraćajni terminal sa pratećim sadržajima u Bloku.

Urbanistički zavod Beograda, JUP, formirao je koncept Plana na osnovu prvonagrađenog rešenja i kroz saradnju sa javnim i javno-komunalnim preduzećima Grada i Republike Srbije, specijalizovanim preduzećima, operatorima autobuskog saobraćaja i opštinom Novi Beograd.

Javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda, održaće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u ul. 27. marta br. 43-45 (sala 2, u suterenu) 10. marta 2016. godine, u 13h.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE