NavMenu

Uskoro Uredba o urbanoj komasaciji

Izvor: Tanjug Četvrtak, 10.12.2015. 18:29
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Mijatovic/shutterstock.com)
Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture priprema Uredbu o urbanoj komasacijianoj komasaciji (preparcelaciji) koja bi već početkom 2016. trebalo da stupi na snagu, izjavila je u četvrtak uveče, državna sekretark u tom ministarstvu Aleksandra Damnjanović.

- Planiramo da razvijamo institut urbane komasacije koji je značajan instrument u upravljanju zemljištem po donošenju planske dokumentacije - rekla je Damnjanović novinarima na završnoj konferenciji projekata "Unapređivanje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava - urbani modul", koji sprovode GIZ i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Damnjanović je kazala da je ministarstvo, uz veliku pomoć GIZ-a, u završnoj fazi donošenja podzakonskog akta za urbanu komasaciju.

Ona je naglasila da će se urbana komasacija sprovoditi u skladu sa izmenjenim Zakonom o planiranju i izgradnji, koji je uveo mnoge novine.

Taj zakon je uveo, na primer, institut ranog javnog uvida kojim se omogućava da građani i javnost učestvuju u fazi koja prethodi donošenju plana i mogu da utiču na to kako će njihovo naselje ili mesto izgledati, dodala je Damnjanović.

Projekat "Unapređivanje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava - urbani modul" je u proteklih šest godina u gradovima i opštinama u Srbji pružio tehničku podršku u modernizaciji upravljanja zemljištem.

Poseban cilj projekta je bio da se ukladi sa standardima EU upravljanje gradskim zemljištem, razvoj građevinskog zemljišta i procena vrednosti nekretnina.

Direktor projekta i vođa AMBERO tima Harald Miler je rekao da dobro sarađuju sa resornim ministarstvom, kao i da su se u 14 gradova i opština bavili različitim pitanjima, a posebno novim pristupom za razvoj građevinskog zemljišta uskladu sa propisima EU.

Urbani modul projekta, koji je u ime GIZ-a sproveo nemački konzorcijum AMBERO-ICON, ostvario je dobre rezultate na lokalnom i nacionalnom nivou, rekao je on dodajući i da je tokom saradnje dat aktivan doprinost u izradi Zakona o planiranju i izgradnji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.