NavMenu

I BiH će imati "grad na vodi" - Ilidža se sprema za luksuzno naselje vredno 2 mlrd EUR, u planu gradnja hotela, stanova, šoping centara... (FOTO)

Izvor: eKapija Subota, 06.12.2014. 13:53
Komentari
Podeli
Futurističko naselje - budući izgledFuturističko naselje - budući izgled
Luksuzno naselje, poslovni centri, hoteli, parkovi, šetališta i još mnogo sadržaja futurističkog izgleda, mogli bi u bližoj budućnosti da promene izgled sarajevske opštine Ilidža. Naime, u zelenoj oazi Sarajeva, na desnoj obali Željeznice i podno planine Igman, planirana je izgradnja naselja "Nova Ilidža" vrednog čak 4 mlrd KM, odnosno - oko 2 mlrd EUR!

Opština Ilidža je uradila glavni projekat, a naredne godine planira izradu Regulacionog plana za zone "Nova Ilidža 1", "Nova Ilidža 2" i "Nova Ilidža 3". Kako je najavio Senaid Memić, načelnik opštine Ilidža, reč je o istorijskom projektu, ne samo za Sarajevo, nego za celu Bosnu i Hercegovinu.

- Opštinsko veće je ranije donelo odluku o izradi regulacionih planova "Nova Ilidža 1" (površine 42,3 ha), "Nova Ilidža 2" (23 ha) i "Nova Ilidža 3" (53,7 ha). Novac za izradu obezbediže Opština Ilidža iz budžeta za 2014. i 2015. godinu, a dokument će izraditi Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Prema rečima Memića, "Nova Ilidža" će biti moderno naselje za 40.000 stanovnika, koje će se prostirati na desnoj obali Željeznice, od termalne Rivijere do entitetske linije sa Vojkovićima.

- Taj projekat nudi samoodrživost, raznolikost sadržaja, nov kvalitet stanovanja, regionalne poslovne centre, luksuzne stanove i hotele, uređene parkove, šetališta... Svedoci smo stalne medijske promocije projekta "Beograd na vodi", dok mi u BiH zbog jako loše klime koja vlada u medijskom prostoru ćutimo o dobrim stvarima koje radimo - kaže Memić.

"Nova Ilidža" imaće više zona, a u planu je da bude sagrađeno rezidencijalno naselje (deo sa najkvalitetnijim stanovima) okruženo parkovima, regionalni poslovni centar, muzejski park, stambeni blokovi (zone)... Najveća stambena zona biće "Zona A" - sa otvorenim i osunčanim blokovima orijentisanim na šetališta i reku. U južnom delu, struktura "Nove Ilidže" se usitnjava i prerasta u mini stambene četvrti.

Načelnik opštine dodaje da je za ulaganja u "Novu Ilidžu" zainteresovano više investitora, a samo zemljište će moći da se proda za 40 mil KM (oko 20 mil EUR). Projekat "Nove Ilidže" nedavno je predstavljen u Beogradu, gde je rečeno da je za ulaganje zainteresovano nekoliko investitora iz Kuvajta, koji već grade na području Sarajeva.

Jedan od ciljeva projekta je da se u poslovnu zonu "Nove Ilidže" preseli centar grada, kako bi se rasteretilo uže jezgro Sarajeva prema Ilidži. Kako je istaknuto na prezentaciji u Beogradu, mnoge kompanije su zainteresovane da imaju svoje predstavništvo tamo, zbog blizine aerodroma, olimpijskih planina, turističke ponude...

Opština Ilidža se nada prvim investitorima već sledeće godine, a do tada bi trebalo da se omoguće određene olakšice i prilagodi još nekoliko BiH zakona o izgradnji.
V.Dž.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Popunjenost hotela u Beogradu 100% zahvaljujući koncertima grupe Rammstein

Zahvaljujući koncertima grupe Rammstein, koji će biti održani 24. i 25. maja, popunjeni su svi hotelski kapaciteti u Beogradu. Zbog nezapamćenog interesovanja publike i rekordne rasprodaje ulaznica odmah po puštanju u prodaju, zakazan je i drugi koncert, koji će biti održan dan kasnije. Jedino Beograd, od svih gradova regiona, našao se na spisku za evropsku Stadion turneju 2024, u godini kada grupa obeležava 30 godina postojanja. Iz tog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.