NavMenu

TE Kolubara se gasi najkasnije do 2023. - EMS radi na novom rešenju za napajanje velikih potrošača da spreči kolaps prenosnog sistema

Izvor: eKapija Utorak, 11.10.2022. 14:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goran Parezanović)Ilustracija
Elektromreža Srbije raspisala je tender za izvođenje radova na izgradnji kablovskog voda 110 kV Obrenovac – TENT A SP.

Kako je navedeno u tenderskoj specifikaciji radova, predmet ovog projekta je novi podzemni vod 110 kV koji bi povezao trafostanice 400/220kV Obrenovac i 110/6.3kV TENT-A.

U okviru izgradnje predmetnog kabla 110 kV planirano je i polaganje pratećih optičkih kablova u istom rovu, kao funkcionalne celine energetskog kabla.

U dokumentaciji se objašnjava da se u okviru analiza vezanih za priključenje livnice fabrike Mei Ta na sabirnice TS Beograd 22-Barič, jedna grupa proračuna odnosila na stanje sistema kakvo se, očekuje u 2023. godini, pri čemu je ova vremenska odrednica izdvojena usled činjenice da je izlazak iz pogona TE Kolubara, po zvaničnim podacima dostavljenim od strane JP EPS u sklopu prikupljanja podloga i podataka za plan razvoja prenosnog sistema 2019-2028, planiran najkasnije do 2023. godine.

- Uzevši u obzir da se električna energija, neophodna za napajanje velikih potrošača lociranih u regionu Kolubare, do ove oblasti dovodi iz dva osnovna izvora- transformacije 220/110 kV u TS Beograd 3 i generatorskih kapaciteta u TE Kolubara, izlazak navedene termoelektrane dovešće do značajnih promena u tokovima snaga kroz dalekovode na ovom podneblju, i potencijalno, izazvati preopterećenja nekih od njih u pojedinim radnim režimima – navodi se u tenderu.

Dodaje se da se, ukoliko se ne bi reagovalo preventivno, može očekivati veliki broj preopterećenja elemenata sistema, pri čemu bi opterećenja dalekovoda br. 1247 TS Beograd 2 – TS Beograd 22 mogla biti i do 27% veća od njegove dozvoljene propusne moći.

Za rešenje ovoga problema predviđeno je uvođenje transformacije 220/110kV između TS Obrenovac i TS TENT A SP, odnosno ugradnja transformatora T4 220/110 kV, snage 150MVA u TS Obrenovac i opremanje polja E04 u TS TENT A SP.

Stoga je odbor tehničkog saveta EMS-a doneo odluku da se pokrene realizacija projekta koji bi obuhvatio ugradnju transformatora 220/110 kV u samoj TS Obrenovac, kao i ugradnju 110 kV kablovskog voda, približne dužine oko 1000m, kojim bi povezala 110 kV strana ovoga transformatora sa slobodnim poljem u 110 kV postrojenju za napajanje sopstvene potrošnje TENT A.


Prema ovoj odluci, razmatra se i ugradnja specijalnih provodnika na dalekovodima 110 kV br. 121/1 TS TENT A SP- TS Beograd 10, br. 121/3 TS TENT A SP – EVP Brgule i br. 121/4 EVP Brgule – TE Kolubara, u cilju bezbedne i pouzdane evakuacije energije koju će u 110 kV prenosnu mrežu uvesti nova transformacija.

- Izgradnjom ovog kabla povećaće se pouzdanost i bezbednost u snabdevanju električnom energijom, a u svrhu stabilnijeg rada elektroenergetskog sistema kao i dugoročno obezbeđenje napajanja električnom energijom potrošača na području Kolubare – zaključuje se u tenderskoj dokumentaciji.

Dodaje se i da su za predmetni kabl 110 kV dobijeni lokacijski uslovi od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Tender je otvoren do 7. novebra, o detaljima OVDE.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.