NavMenu

EPS nabavio novac za gradnju svoje prve solarne elektrane - Raspisan novi tender za SE Petka

Izvor: eKapija Sreda, 05.04.2023. 12:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/lhzuniga)Ilustracija
Elektroprivreda Srbije raspisala je novi, drugi po redu tender za izgradnju solarne elektrane Petka u Kostolcu.

Ova solarna elektrana snage oko 10 MW, planirana na odlagalištu jalovine sa površinskog kopa Ćirikovac, najavljuje se još od 2017. godine.

Početkom prošle godine najzad je raspisan tender za gradnju, izabrani su i najpovoljniji ponuđači, ali je na kraju ipak obustavljen zbog, kako je objašnjeno "nedostatka raspoloživih sredstava za ovu namenu".

- Usled situacije u regionu pa i kod naručioca (EPS), a posebno imajući u vidu cene nafte, naftnih derivata, uglja i električne energije, EPS će sva raspoloživa sredstva nameniti za održavanje proizvodnje, odnosno za nabavku dobara, usluga i radova neophodnih za proizvodnju energije i eksploataciju uglja - navedeno je u obrazloženju obustave tendera u maju prošle godine.

Sada su sredstva, očigledno, na raspolaganju, pa se traži izvođač radova za gradnju fotonaponske solarne elektrane čija je snaga na pragu distributivnog sistema od 9,75MW.

Odlagalište na kojem je planirana gradnja je u neposrednoj blizini naselja Petka i Kostolac.

Solarna elektrana biće sastavljena od 18.720 fotonaponskih modula, za razliku od prethodnog rešenja po kojem je bilo planirano 17.00 panela. Međutim, ovi paneli će biti manje pojedinačne snage, 580 W, u odnosu na prethodnih 650 W, ali će im efikasnost biti priblžina (21%).

Za vezu elektrane sa distributivnom mrežom, predviđena je izgradnja 10 decentralizovanih trafostanica montažnog tipa, snage 1MW.


Posao je procenjen na 1,36 milijardi dinara (oko 11,6 mil EUR), o detaljima OVDE.

Podsetimo, EPS planira gradnju solarnih elektrana i na pepelištima TE Morava (TENT) i TE Kolubara A, za šta je pre dve godine raspisan tender za izradu analize uslova za izgradnju.

Izvršni direktor EPS-a za poslove trgovine električnom energijom Dragan Vlaisavljević najavio je prošle jeseni da će do 2025. godine glavni fokus EPS biti na revitalizaciji postojećih hidroelektrana, a da će posle toga preduzeće investirati u solarne elektrane.

B. P.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Obnovljiva energija

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

11.07.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Od septembra skuplja vožnja vozovima - Popust na kupovinu karata preko aplikacije ubuduće umesto 5 biće 10%

Od 1. septembra na snagu će stupiti još jedno poskupljenje u Srbiji, a reč je o cenama karata za putovanje Srbijavozom. Kako ističu iz ove kompanije, "uzimajući u obzir da kompanija Srbijavoz prema važećem cenovniku prevoza putnika posluje već tri godine, a da je u tom periodu došlo do značajnih izmena tržišnih uslova, pre svega povećane cene energenata i rezervnih delova, doneta je odluka o korekciji cena koja stupa na snagu 1.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.