NavMenu

Srbiji iz Fonda solidarnosti EU 80 mil EUR

Izvor: RTS Četvrtak, 07.08.2014. 10:18
Komentari
Podeli

(Foto: I.Vukša)
Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Jokisimović kaže za RTS da će Srbija, pored osnovnih 80 mil EUR iz IPA fondova, dobiti i dodatnih bespovratnih 80 mil EUR iz Fonda solidarnosti EU.

Deo novca se očekuje do kraja godine, ističe Joksimovićeva.

Prvobitnih 80 mil EUR pomoći dobijamo od novca koji nismo potrošili iz pretpristupnih fondova Evropske unije, rekla je Joksimovićeva gostujući u "Dnevniku" RTS-a.

- Sporazum za 30 mil EUR iz IPA fondova za 2012. potpisali smo šef misije EU u Srbiji gospodin Davenport i ja pre dve nedelje u Obrenovcu. Ostalih 50 mil EUR je iz IPA fonda za 2014, čiji će deo sredstava biti prenamenjen za sanaciju od poplava - ističe Joksimovićeva.

Deo od 30 mil EUR moći će da se koristi za obnovu kuća stradalih građana, kaže ministarka Joksimović.

- Ići će za obnovu 129 kuća i sve ono što prati izgradnju kuća. Od 30 mil EUR, 14 će biti za obnovu, osam za poljioprivredu, osam za javne zgrade i deo ide za odbrane od poplava - navela je Joksimovićeva.

Za ostalih 50 mil EUR biće napravljeni prioreteti za vodu, infrastrukturu i energetiku, dodala je Joksimovićeva.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije istakla je da dodatnih 80 mil EUR iz Fonda solidarnosti neće biti korišćena za kuće i sve ono što je u privatnom vlasništvu, već samo za kapitalnu infrastrukturu.

- Mi smo 30. jula aplicirali i u odnosu na metodologiju EU, očekujemo da između 30 i 40 mil EUR bespovratne pomoći dobijemo do kraja godine - navodi Joksimovićeva.

Ministarka je istakla da su 400 mil EUR, od 890 mil EUR kojih je Srbija dobila na Donatorskoj konferenciji, novi krediti koje su ponudili Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Japanski kredit od 40 mil EUR, o kome se govori, ponuđen je još ranije i veoma je povoljan, kaže Joksimovićeva.

- To je kredit u jenima sa 0,01 kamate i grejs periodom od 10 godina. Sa druge strane, to ne znači da nećemo povući druge kredite, ali ćemo videti kolika je naša mogućnost zaduživanja. Sa Kancelarijom za obnovu ćemo videti kakva je lista prioriteta - navodi Joksimovićeva.

Kada je reč o evropskim integracijama, ministarka Joksimović kaže da je put evropskih integracija pun izazova, a da to što nema napretka oko skrininga u poglavljima 23 i 24 neće suštinski usporiti taj proces.

Ministarka Joksimović kaže da su upravo ta poglavlja segmenti društva koji se teško reformišu i da se za njih preporučuju izrade akcionih planova.

Postoji mogućnost da se poglavlja 23 i 24 otvare u februaru ili martu, zaključuje Joksimovićeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.