NavMenu

Kakao postao skuplji od bakra

Izvor: seebiz.eu Petak, 29.03.2024. 10:54
Komentari
Podeli
(Foto: iprachenko/shutterstock.com)
Kakao nastavlja da postiže rekordne cene, premašivši 9.000 USD (8.307 EUR) po toni prvi put u istoriji, dok nedovoljna ponuda potresa tržište.

Fjučersi su porasli za oko 50% samo ovog meseca i već su se više nego udvostručili ove godine. Loše žetve zbog lošeg vremena i bolesti useva među zapadnoafričkim uzgajivačima, gde se uzgaja većina svetskog kakaoa, ostavili su industriju u škripcu.

Porast je doveo cene do 10.000 USD (9.230 EUR), nivo koji je pre samo nekoliko meseci izgledao nezamisliv, što je učinilo kakao skupljim čak i od industrijskog bakra.

Poskupljenje kakaoa uticaće na veće cene čokolade tokom cele godine. Uskršnja jaja već poskupljuju zbog prošlogodišnjeg skoka cena, a neki proizvođači smanjuju veličinu čokolade ili promovišu varijante sa drugim sastojcima kako bi ublažili udarac.

Fjučersi su porasli čak 5,2% na 9.400 USD (8.676 EUR) u Njujorku. Ipak, cene su nastavile da rastu. Porasla je i cena u Londonu.

- Čokolada bi mogla da bude još skuplja za Uskrs 2025. godine, ako se bolest kakao drveta i loše vreme nastave, a tu je i visoka cena šećera - rekla je Dajana Gomez, analitičarka medija Bloomberg Intelligence.

Kako su cene rasle, špekulanti su se povlačili sa tržišta. Otvoreno interesovanje, broj neizmirenih ugovora, pao je sa vrhunca krajem januara, a menadžeri novca su prošle nedelje smanjili svoje neto opklade na najniži nivo u godini. Ovo sugeriše da su obični kupci, možda, odigrali ključnu ulogu u podizanju cena.

Postoji rizik da se situacija sa snabdevanjem pogorša. Nova pravila Evropske unije, čiji je cilj zaustavljanje prodaje proizvoda koji uništavaju šume, mogla bi još više da oteža snabdevanje vodećih proizvođača čokolade.

Fokus je sada na predstojećoj žetvi u zapadnoj Africi, manjoj od dve godišnje žetve. Obala Slonovače, najveći svetski uzgajivač, očekuje manji prinos ove sezone. Još jedan veliki proizvođač, Gana, trebalo bi da izgubi pristup ključnom finansiranju, jer je kriza useva kakaoa ostavila zemlju bez dovoljno zrna da obezbedi finansiranje.

Čini se da će berba kakaoa 2023/24. biti oko 422.500 do 425.000 tona, što je polovina prvobitne prognoze.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.