NavMenu

U Evropi 2023. prvi put više struje iz vetra nego iz gasa

Izvor: Beta Četvrtak, 08.02.2024. 11:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Hans)Ilustracija
Proizvodnja struje iz energije vetra u 2023. je prvi put premašila proizvodnju iz gasnih elektrana u Evropi doprinoseći smanjenju emisije ugljenika, pokazuju novi podaci nezavisnog instututa Ember.

EU povećava proizvodnju iz obnovljivih izvora u sklopu napora da odvikne blok od ruskog goriva i pomogne ispunjavanje klimatskog cilja – neto nulte emisije CO2 do 2050.

Proizvodnja struje iz fosilnog goriva pala je u 2023. za rekordnih 19% u odnosu na 2022. pri čemu je proizvodnja iz elektrana na gas smanjena za 15 % a iz uglja za 26%, prenosi Rojters podatke iz izveštaja Embera.

Istovremeno je proizvodnja iz vetra porasla za 13% i pokrivala je 18% u evropskom miksu.

- Evropa je na putu postepenog izbacivanja uglja i sada imamo četiri uzastopne godine pada proizvodnje struje iz gasa i verujemo da će se to nastaviti - rekao je za Rojters Emberov lider Dejv Džons.

Izveštaj je pokazao da su pad proizvodnje struje iz fosilnog goriva i povećanje iz obnovljivih i nuklearne energije za rezult imali smanjenje emisije ugljenika u energetskom sektoru za 19%.

Podaci pokazuju da je iz gasa proizvedeno gotovo 17% struje u EU u 2023. a iz uglja nešto više od 12%.

Najveći izvor u proizvodnji struje bila je nuklearna energija, sa udelom od gotovo 23%, dok je solarna energija obezbedila devet procenata, preneo je Rojters.

Ukupan udeo struje iz obnovljivih izvora u 2023. bio je rekordnih 44%.

Podaci pokazju i da je tražnja struje u 2023. smanjena za 3,4% zbog pada potrošnje u industriji i blagog vremena ali Džons očekuje rast u 2024, pošto je sve više proizvoda koji rade na struju.

- Obnovljivi izvori moraju da drže korak sa povećanjem tražnje kako bi se došlo do potrebnog smanjena emisija - rekao je prvi čovek Embera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.