NavMenu

Proizvodnja svinjskog mesa u EU će pasti na najniži nivo u više od deset godina?

Izvor: Agroklub Četvrtak, 14.12.2023. 10:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sofia dench/Flickr.com)Ilustracija
Proizvodnja svinjskog mesa u Evropskoj uniji nastavlja pad, a kapaciteti klanica nisu u potpunosti iskorišćeni. Prema podacima Zavoda za statistiku Evropske unije Eurostat u prva tri kvartala 2023. je za 8% manje zaklanih svinja nego u istom periodu prošle godine i iznosila je 11,9 miliona tona.


Najniži nivo u 10 godina?

Pad ponude zaklanih svinja najveći je bio u Danskoj, ali je prvi put pala i proizvodnja u Španiji.

Postojeći kapaciteti za klanje u Evropskoj uniji ne mogu se u potpunosti iskoristiti jer nema životinja za klanje, navodi Farmer. Čini se da će 2023. ova proizvodnja pasti na najniži nivo u više od jedne decenije, a pala je za preko 10% u odnosu na petogodišnji prosek. Najnovija prognoza Evropske komisije je da će ovaj sektor godinu završiti sa manjkom od 6,6%.

U prva tri kvartala 2023. u državama članicama EU zaklano je 165,5 miliona svinja. To je za 14,6 miliona komada ili 8,2% manje nego u istom periodu prošle godine. Proizvodnja svinjskog mesa smanjena je za 7,7% i verovatno će pasti ispod nivoa od 21 milion tona koji je poslednji put zabeležen 2009. godine.


Istočnoevropske zemlje imale manji pad

Nijedna od 27 država članica ove godine nije proizvela više svinjskog mesa nego 2022. Prema preliminarnim podacima, pad je najmanji u nekim istočnoevropskim zemljama i kretao se od 3-4% u zemljama kao što su Rumunija, Mađarska i Poljska.

U Španiji je po prvi put nakon dugo vremena zaklano manje svinja, ukupno 39 miliona komada, što je 7,2% manje nego u prva tri kvartala prošle godine. Proizvodnja je smanjena za 4,6% uz visoke proizvođačke cene i pad troškova hrane. Danska beleži pad od 20%, a u Holandiji 15%.

Francuski zavod za poljoprivrednu statistiku Agreste je izvestio da je 1,716 miliona zaklanih svinja u avgustu, što je 4,3% manje i 7,9% ispod petogodišnjeg proseka za taj mesec. Smanjena je i potrošnje ovog mesa u Francuskoj, nešto više od 3%. U julu 2023. ova država je uvezla 7,1% manje svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa, ukupno 49 miliona tona. Izvoz je smanjen za 9,1%,
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.