NavMenu

Razgovor ambasadora EU u Srbiji sa studentima beogradskog Ekonomskog fakulteta - Zapadni Balkan treba da bude deo EU

Izvor: eKapija+ Subota, 09.12.2023. 10:06
Komentari
Podeli
(Foto: Ekonomski fakultet Beograd)
Studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu imali su priliku da prisustvuju gostujućem predavanju Emanuela Žiofrea, ambasadora Evropske unije u Srbiji, pod nazivom "Ekonomska integracija Srbije sa EU i politika proširenja - gde smo danas i šta nas čeka?".

Otvarajući gostovanje, profesor dr Saša Ranđelović je rekao da je na samitu u Solunu 2003. godine Srbiji i drugim zemljama u regionu zapadnog Balkana dato obećanje da će postati punopravne članice EU kada ispune potrebne kriterijume. On je dodao da je tokom ovog perioda put evropskih integracija Srbije bio obeležen zajedničkim težnjama, izazovima i obavezama.

- Dok se krećemo kroz složenost ovog procesa integracije, prepoznajemo značaj odgovornosti koje dolaze sa pristupanjem EU. Ekonomska dimenzija odnosa EU i Srbije ne može se preceniti. Uticaj EU na srpsku privredu, ekonomski rast i razvoj je dubok. Pristup evropskom tržištu otvara mogućnosti za trgovinu, investicije i inovacije. Možemo reći da je EU ključni strateški partner - rekao je prof dr Saša Ranđelović.

Jedno od 35 poglavlja u pregovorima o pristupanju EU odnosi se na obrazovanje, a Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu teži da nastavi čvršću integraciju obrazovnog sistema Srbije u evropsku mrežu.

Emanuele Žiofre je istakao da je Evropska unija najveći trgovinski partner Srbije, te da joj je dodelila više od 4 mlrd EUR kroz donacije. Pored toga, EU je i najveći strani investitor u Srbiji. Proširenje je ponovo centralna tema u Briselu, i EU vidi Srbiju kao budući deo ove zajednice.

- Na putu ka članstvu u EU moraju se ispuniti svi uslovi, a uslov svih uslova je ono što nazivamo vladavinom prava i osnovnim reformama - smatra Žiofre.

(Foto: Ekonomski fakultet Beograd)

Evropska unija je u poslednjih nekoliko godina imala krize kao što je izbeglička kriza, pandemija, ruska agresija na Ukrajinu, međutim svaka kriza je rešena većim stepenom integracije njenih članica. Na primer, EU je zajednički kupovala vakcine i na taj način sprečila konkurenciju između država članica, ali i obezbedila svoje partnere, uključujući i Srbiju.

Ambasador je takođe predstavio novi Plan rasta EU za Zapadni Balkan.

- Građani Srbije misle da je proces učlanjenja predug i ne vide benefit od toga da Srbija postane član EU, osim putovanja bez vize. Novim Planom želimo da se Srbija i zemlje Zapadnog Balkana pridruže jedinstvenom evropskom tržištu i pre učlanjenja u uniju i na taj način osete konkretne koristi od članstva. To je prva ideja - objasnio je Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji.

Predložena su i značajnija finansijska sredstva, sa ciljem da se ubrza socio-ekonomski razvoj regiona i na taj način dostigne prosečna socio-ekonomska konvergentnost u EU.

Ambasador je pohvalio uspehe i međunarodnu saradnju koju ostvaruje Ekonomski fakultet i naglasio važnost da studenti prigrle sve prilike koje im se pružaju.

(Foto: Ekonomski fakultet Beograd)

- Srbija je veoma aktivan učesnik u obrazovnim programima EU, poput Erasmus+, za akademsko osoblje i studente. Istraživački program Horizon Europe je najveći javno finansirani program na svetu, koji pruža podršku za generisanje znanja i generisanje ideja o tome kako se baviti različitim temama.

Kampus za Evropski koledž u Tirani se otvara sledeće akademske godine i donosi više stipendija, više mogućnosti za srpske studente. Veoma je važno da vi kao sledeća generacija donosilaca odluka u Srbiji razumete vrednost i važnost procesa pristupanja Srbije EU, kako u ekonomskom smislu tako i za svoju ličnu karijeru, da pronađete posao koji vam pomaže da dostignete nivo prosperiteta koji zaslužujete.

EU veruje u ekonomski prosperitet uz socijalnu jednakost i prateći set pravila, verujemo da se može boriti protiv korupcije, kao i protiv organizovanog kriminala. Mi verujemo da pojedinac ima pravo na zaštitu svoje privatnosti, na pristup informacijama, na slobodu izražavanja, na pravnu sigurnost. Verujemo da moramo da se borimo protiv klimatskih promena, one predstavljaju veliki rizik za buduće generacije - zaključio je predavanje Žiofre.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.