NavMenu

Retrospektiva filmova Živojina Pavlovića u Jugoslovenskoj kinoteci

Izvor: eKapija Sreda, 15.11.2023. 09:08
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Google maps)
Velikom retrospektivom 16 dugometražnih i kratkih filmova Živojina Žike Pavlovića (1933-1998) Jugoslovenska kinoteka obeležiće 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti istaknutog srpskog i jugoslovenskog reditelja i scenariste, jednog od najistaknutijih autora crnog talasa i višestrukog dobitnika Zlatnih arena na festivalu u Puli.

Hronološki koncipiran program obuhvatiće u sali Makavejev od 14. do 16. novembra deset filmova, a zatim još šest u Muzeju kinoteke od 17. do 19. novembra, navedeno je na sajtu Kinoteke, gde možete da vidite repertoar.

U okviru obeležavanja jubileja za 27. novembar je najavljeno predstavljanje monografije o Živojinu Pavloviću, koju su zajedno objavile Jugoslovenska kinoteka i Slovenska kinoteka, budući da je Pavlović značajan deo karijere ostvario u Sloveniji.

Pored toga, Jugoslovenska kinoteka je za svoje učešće u ovogodišnjem evropskom projektu "Sezona filmskih klasika" odabrala upravo Pavlovićevu "Zasedu", koja će biti digitalno restaurisana i premijerno prikazana 28. decembra, što je datum prve filmske projekcije na svetu - u Parizu 1895. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.