NavMenu

Omaž Draganu Nikoliću u Muzeju kinoteke

Izvor: eKapija Nedelja, 12.11.2023. 11:10
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Google maps)
Jugoslovenska kinoteka obeležava 80 godina od rođenja jednog od najvoljenijih srpskih i jugoslovenskih glumaca Dragana Nikolića (1943-2016).
Tim povodom od 13. do 16. novembra u Muzeju kinoteke biće prikazano osam filmova odabranih iz njegovog veoma bogatog opusa, koji je ostvario paralelno sa značajnom pozorišnom karijerom, navedeno je na sajtu Kinoteke.

Već prva glavna uloga Džimija Barke u čuvenom filmu "Kad budem mrtav i beo" (1967) Živojina Pavlovića donela mu je Specijalnu nagradu na jugoslovenskom festivalu u Puli, gde je kasnije osvojio Zlatnu arenu za najboljeg glumca za tumačenja lika Vlah Alije u epskom filmu "Banović Strahinja" (1981) Vatroslava Mimice.

Tokom crnog talasa ostvario je glavnu ulogu i u filmu "Mlad i zdrav kao ruža" (1971) Jovana Jovanovića, ali njegovog buntovnika Stevana nije videlo mnogo ljudi jer je taj film dugo bio zabranjen. Široku popularnost stečenu ulogom Prleta u tv seriji "Otpisani" nastavio je kultnim filmom "Nacionalna klasa" (1979) Gorana Markovića. Za ulogu Flojda dobio je glavnu nagradu Car Konstantin na glumačkom festivalu u Nišu.

Na ovoj mini retrospektivi podsetićemo se i šarmantnog Marka u još jednom filmu tzv. praške škole – romansi "Nešto između" (1982) Srđana Кaranovića, kao i Pevača u neizostavnoj komediji "Ko to tamo peva" (1980) Slobodana Šijana.

Dragan Nikolić je ostavio izuzetan trag i u dramskim rolama - u "Sezoni mira u Parizu" (1981) Predraga Golubovića igrao je Dragana, uz Mariju Šnajder, a u filmu "Život je lep" (1985) Bore Draškovića bio je nasilnik Gara, pilot.

Za ove i niz drugih izvanrednih uloga dobio je dve nagrade za životno delo - Pavle Vuisić, koja se dodeljuje na festivalu u Nišu i Živojin Pavlović na festivalu u Leskovcu.

Dragan Nikolić je i dobitnik Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, u kojoj se čuva i njegov legat, zajedno s legatom Milene Dravić, u okviru stalne postavke "Naš muzej filma".

Pogledajte repertoar OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.