NavMenu

Copenhagen Infrastructure Partners će investirati u jedno od prvih velikih industrijskih biogasnih postrojenja u Danskoj

Izvor: Energija Balkana Subota, 14.10.2023. 10:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LianeM/shutterstock.com)Ilustracija
Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) je najavio da će investirati u proširenje sektora održive bioenergije u opštinama Holstebro i Struer u Danskoj ulaganjem u proširenje i nadogradnju MEC-Biogasa.

MEC-Biogas je jedno od prvih velikih industrijskih postrojenja za biogas u Danskoj, koje danas pretvara oko 500.000 tona stajnjaka godišnje u sirovi biogas za proizvodnju električne energije i toplote.

CIP očekuje povećanje ukupnog godišnjeg kapaciteta održive biomase na oko 800.000 tona i razvoj novih poslovnih modela za postrojenje, uključujući oko 30 miliona Nm3 unapređenog biogasa, koji će se ubrizgavati u gasnu mrežu i oko 40.000 tona biogenog CO2 za PtX industriju.

PtX industrija (Power to X) pretvara obnovljivu električnu energiju, iz vetroelektrana, solarnih, hidro i geotermalnih elektrana, u širok spektar krajnjih proizvoda (X), kao što su vodonik, sintetički prirodni gas, tečna goriva ili hemikalije.

CIP je saopštio da veruje da projekti bioenergije moraju biti lokalno pozicionirani, kako u smislu njihovog položaja u lokalnoj zajednici, tako i u smislu doprinosa razvoju poljoprivrednog sektora i njegovih puteva za buduću dekarbonizaciju.

Kao rezultat nove investicije u CIP-u očekuju rast dodatnih radnih mesta u lokalnoj zajednici i jačnje stabilne osnove u lokalnom poljoprivrednom sektoru.

- Partneri za infrastrukturu u Kopenhagenu raduju se saradnji sa postojećim i novim partnerima u lokalnoj zajednici, kako bi stvorili centar za dansku bioenergiju - rekao je Andreas F. Brandt, partner u CIP-u i dodao:
- nastavljamo da uviđamo veliki potencijal u efikasnoj konverziji održive biomase u zeleni gas i zelena goriva. Verujemo da će napredna bioenergija igrati vitalnu ulogu u zelenoj tranziciji, a posebno u sektoru transporta.


Važna prekretnica za smanjenje emisije gasova staklene bašte

Nabavka i proširenje MEC-biogasa sa lokalnim partnerima, Struer Energi i Vestforsyningen, predstavlja, prema njegovim rečima, važnu prekretnicu.

- Smatramo da je to jedan od naših glavnih projekata u Advanced Bioenergy Fund. Radujemo se realizaciji projekta, koji će značajno doprineti smanjenju emisije gasova staklene bašte i otvaranju lokalnih radnih mesta - istakao je Brandt.

I Struer Energi i Vestforsyningen su rekli da su srećni što je CIP spreman da kupi i uloži višemilionski iznos u razvoj postrojenja za biogas Maabjerg Energy Centers. Posebno što CIP smatra drugu generaciju bioetanola i pirolize budućim vitalnim delom održivog centra bioenergije.

- Voleli bismo da budemo deo ekspanzije obnovljive energije u ovoj oblasti. Međutim, propisi o opštinskim preduzećima bi nas stalno usporavali - rekao je Kjeld Graversgard, predsednik odbora Struer Energi.

Pernil Bloh, predsednica odbora Vestforsyningena dodaje da "proširenje postrojenja za biogas zahteva nadogradnju biogasa, kako bi se mogao ubrizgati u gasnu mrežu. Jer, ne postoji pravni osnov da mi, kao preduzeće u vlasništvu opštine, proširimo postrojenje".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.