NavMenu

Ostaci rimskog vodovoda pronađeni tokom radova kod Narodne skupštine, po završetku gradnje biće prezentovani na parkovskoj površini iznad garaže

Izvor: eKapija Petak, 06.10.2023. 13:18
Komentari
Podeli
(Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat)
Tokom arheoloških istraživanja na uglu Vlajkovićeve i Kosovske ulice u Beogradu, arheolozi Muzeja grada Beograda okrili su antički sloj koji sadrži ostatke dela rimskog vodovoda sa taložnikom, grobove i sarkofage, saopštavaju iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Ovi nalazi predstavljaju nepokretno kulturno dobro u okviru utvrđenog kulturnog dobra Antički Singidunum zbog čega je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda osnovao Komisiju za vrednovanje i prezentaciju otkrivenih nepokretnih nalaza sa idejom da arheološka struka donese stav o značaju i načinu prezentovanja pronađenih nalaza - navodi se u saopštenju.

U skladu sa zaključcima komisije koja je utvrdila da deo rimskog vodovoda sa taložnikom iz perioda od 2. do 3. veka predstavlja jedinstven primer očuvanog dela rimskog akvedukta u Singidunumu, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda propisao je mere tehničke zaštite za izradu projekta njegove preventivne konzervacije i privremenog izmeštanja na osnovu uslova Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. Grobovi i sarkofazi iz perioda od 3. do 4. veka biće trajno izmešteni i sačuvani u Muzeju grada Beograda.

Deo rimskog akvedukta će biti izmešten i na odgovarajući način odložen na adekvatno mesto do završetaka radova. Posle izgradnje podzemne garaže, nepokretna kulturna dobra biće prezentovana na parkovskoj površini iznad garaže. Ovo će biti prvi put da na prostoru koji je nekada pripadao jugoistočnoj nekropoli antičkog Singidunuma budu prezentovani ostaci rimskog akvedukta na način na koji su takvi nalazi već predstavljeni u metropolama sveta, saopštavaju iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Članovi komisije su Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, Milorad Ignjatović, muzejski savetnik Muzeja grada Beograda i rukovodilac arheoloških istraživanja, dr Vesna Bikić, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu, dr Adam Crnobrnja, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, Mirjana Blagojević, arheolog, konzervator-istraživač i savetnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Nela Mićović, viši konzervator, i Ksenija Milenković, konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.