NavMenu

Gradnja podzemne garaže kod Skupštine kreće u septembru - Za dva meseca tender za izvođača radova za garažu kod Brankovog mosta

Izvor: eKapija Sreda, 21.04.2021. 10:20
Komentari
Podeli
Projekat podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici (Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat)Projekat podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici
Kompanija CDHS - CSI Parking Investment doo (China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd), raspisala je tender za nadzor nad izgradnjom dve podzemne garaže u Beogradu, u ulicama Vlajkovićeva i Fruškogorska.

Kriterijum za izbor najboljeg ponuđača je najniža ponuđena cena, kao i petogodišnje iskustvo u traženim poslovima. Krajnji rok za ponude je 17. maj, procenjena vrednost posla 396.000 EUR bez PDV-a, a ostale detalje tendera pogledajte OVDE.

Kako je za eKapiju izjavio Zhong Jian, zastupnik kineskog investitora, vrednost gradnje garaže u Vlajkovićevoj izneće 7 mil EUR, a one u Fruškogorskoj, uz prilaz Brankovom mostu, 9 mil EUR.

- U planu je da gradnja garaže u Vlajkovićevoj započne u septembru i već je na tenderu raspisanom prošle godine izabran izvođač radova, kineska građevinska kompanija Shandong Luqiao. Gradnja druge garaže, u Fruškogorskoj ulici, trebalo bi da krene u decembru, a tender će biti raspisan za dva meseca – kaže Zhong za naš portal.
Projekat podzemne garaže u Fruškogorskoj ulici (Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat)Projekat podzemne garaže u Fruškogorskoj ulici

U dokumentaciji tendera za nadzor nad gradnjom ovih garaža navedeno je da će gradnja garaže kod Vlajkovićeve trajati 15 meseci, a one u Fruškogorskoj 18.

Na pitanje kada se očekuje gradnja preostale dve najavljene podzemne garaže u Beogradu, na Studentskom trgu i Trgu republike, Zhong ističe da "kompanija za to čeka instrukcije srpske vlade".

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, podzemna garaža u Vlajkovićevoj nalaziće se pored Narodne skupštine i imaće tri i po nivoa.

eKapija je već pisala da će ova garaža imati 353 parking mesta i zeleni krov, odnosno parkovsku površinu iznad same garaže.

Druga podzemna garaža, u Fruškogorskoj, nalaziće se u parku Nesvrstanih zemalja u blizini Brankovog mosta i imaće jednan nadzemni nivo i 10 podzemnih polunivoa sa 384 parking mesta.

Kako je za eKapiju izjavio glavni gradski urbanista Marko Stojčić, obe ove garaže su procenjene kao visokofrekventne, odnosno procenjuje se da će imati visoku popunjenost, s obzirom na centre atrakcije koji se nalaze oko njih i deficit u parkiranju koji postoji u tim delovima grada.


Prema njegovim rečima gradnja ovih garaža će pomoći i u tome da se dodatno prošire pešačke zone.

- Tu pre svega mislim na garažu u Fruškogorskoj ulici koja bi trebalo da prikupi automobile kako sa Topličinog, tako i sa Kosančićevog venca. Očekujemo da će početak izgradnje ove garaže biti na jesen ove godine – kazao nam je Stojčić u martu ove godine.

Podsetimo, sredinom 2019. godine Grad Beograd potpisao je sa kompanijom China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd ugovor o koncesiji za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos četiri podzemne garaže na teritoriji Beograda.

Kako je tada najavljeno, garaža na Trgu republike će se nalaziti ispod novog objekta kulture, a sadašnjeg Staklenca.

Gradnja podzemne garaže na Studentskom trgu, kako je ranije rečeno, čeka odluku arheologa u vezi sa iskpoavanjem ostataka antičkog Singidunuma.

B. P.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.