NavMenu

U Crnoj Gori posluje 6.000 turskih kompanija - Najviše ih je u sektoru turizma, građevine i arhitekture

Izvor: RTCG Nedelja, 01.10.2023. 14:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nickbar/Pixabay)Ilustracija
Podaci pokazuju da je u Crnoj Gori registrovano 6.000 turskih kompanija, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i arhitekture. Investitori kažu da naša zemlja ima mnoge prednosti u pogledu osnivanja preduzeća u poređenju s Turskom, poput blizine sa zemljama Evropske unije, relativno dobra saobraćajna povezanost kao i sama evropska perspektiva.

Prije tri godine Seda Ozyalcin Medenica iz Turske preselila se u Crnu Goru, koja je, kaže, njen pravi dom. Ovdje je osnovala porodicu i biznis. Vodi baletsku školu koju pohađa stotinjak članova.

- Moja baletska škola dosta je uspješna. Ovo je naša treća obrazovna sezona i broj učenika raste iz godine u godinu. Crna Gora postaje sve atraktivnija za život stranaca i njihova djeca čine veliki procenat učenika škole - kazala je instruktorka baleta Seda Ozyalcin Medenica.

No, Seda nije jedina državljanka Turske, koja je ovdje osnovala preduzeće. U Crnoj Gori je registrovano 6.000 turskih kompanija, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i arhitekture.

- Turska privredna komora u Crnoj Gori radi na poboljšanju uslova za investicije i privlačenju novih preduzeća. Radićemo i na povećanju zaposlenosti u različitim sektorima. Za turske investitore Crna Gora je veoma lijepa i pogodna zemlja. Jedna od prednosti je to što nije potrebna viza i što je zemlja kandidat za članstvo u EU - kazao je direktor Turske privredne komore u Crnoj Gori Volkan Gursoj.

- Crna Gora ima i mnoge prednosti u pogledu osnivanja preduzeća u poređenju s Turskom. Poreski sistem značajno je povoljniji i atraktivniji za razvoj biznisa. Takođe blizina sa zemljama Evropske unije, relativno dobra saobraćajna povezanost kao i sama evropska perspektiva - dodala je instruktorka baleta Seda Ozyalcin Medenica.

Upravo povezanost Crne Gore s Evropskom unijom, privukla je i turskog biznismena Dundara Šahina. Nakon višenedjeljnog boravka u Glavnom gradu, odlučio je da otvori sestrinsku firmu kako bi svoj biznis umrežio s Evropskom unijom. Znanje i iskustvo spreman je da podijeli i s poslovnim okruženjem u Crnoj Gori.

- Crna Gora je atraktivna destinacija, posebno za investitore u turizmu. No, i Vlada i privatni sektor moraju početi da razmišljaju o obnovljivim izvorima energije i modernoj poljoprivredi. To je globalni trend, pogodan za razvoj u Crnoj Gori. Moraju da imaju više partnera, posebno u međunarodnim kompanijama. Njena prednost je što je pored Evrope, pa može lako da upravlja transportom i logistikom - kazao je turski biznismen Dundar Šahin.

Ono na čemu bi Crna Gora trebala da poradi je zakonodavni i administrativni okvir koji, prema mišljenju sagovornika TVCG, treba da bude brži i kooperativniji prema investitorima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.