NavMenu

Ko i kako od sada plaća ulazak u Veneciju?

Izvor: travelmagazine.rs Nedelja, 28.04.2024. 09:40
Komentari
Podeli
(Foto: Efierd/shutterstock.com)
Venecija je konačno uvela turističku taksu kako bi pokušala da smanji preveliku gužvu u gradu. Prošlog novembra, gradske vlasti su predstavile pilot program za svoj dugo razmatrani plan da se poseta gradu naplaćuje jednodnevnim posetiocima. Od 25. aprila, pilot program je konačno stupio na snagu.

Ispred glavne železničke stanice i drugih ulaznih mesta u grad postavljeni su znakovi koji posetioce upozoravaju na novu taksu. Oko 200 kontrolora je obučeno da pomažu posetiocima koji još ne znaju za naknadu i proces preuzimanja neophodnog QR koda. Za sve one koji nemaju pametne telefone, postavljen je i kiosk. Kada se prođu tačke ulaska u grad, lokalne vlasti će vršiti nasumične provere QR kodova koji pokazuju da je taksa za jednodnevnu posetu plaćena ili da je osoba oslobođena takse. Svako ko prekrši novo pravilo suočava se sa kaznama od 50 do 300 EUR.

Obaveza plaćanja takse će se odnositi samo na posetioce koji dolaze u grad određenim danima i to između 8.30 i 16.00 časova. Van tih sati ulazak u Veneciju je besplatan. Turisti mogu da plate taksu i dobiju svoj QR kod preko online platforme, koja je pokrenuta još 16. januara. Očekuje se da bi uvođenje plaćanja takse za ulazak u Veneciju trebalo da smanji gužve, podstakne duže posete i poboljša kvalitet života stanovnika.

Zašto se uvodi taksa za ulazak u Veneciju?

Uvođenje ove takse dolazi nakon što je Venecija prošle godine za dlaku izbegla da bude stavljena na UNESCO listu ugroženih mesta zbog prekomernog turizma koji nanosi štetu ekosistemu grada.

Države članice su predložile uvođenje plaćanja ulazne takse kako se Venecija ne bi našla na pomenutoj listi.

Gradonačelnik Venecije, Luiđi Brunjaro (Luigi Brugnaro), istakao je da ova naknada nije pokušaj da se gradu donese dodatni prihod. Umesto toga, to je "prvi eksperiment ove vrste" za regulisanje turističkih tokova u jednom od najposećenijih mesta na svetu. Cilj naplate je da podstakne posetioce da izbegavaju periode kada je veliki promet i da dolaze drugim danima.

U gradu je kritično kada se broj jednodnevnih posetilaca kreće između 30.000 i 40.000. Uske uličice su zakrčene ljudima, a slobodan vodeni taksi je gotovo nemoguće naći. To sve znatno otežava stanovnicima da obavljaju svoje dnevne aktivnosti.

Kada će posetioci morati da plate ulazak u Veneciju?

Od 25. aprila 2024. godine posetioci će morati da plate taksu od 5 eur za ulazak u Veneciju. Tokom probne faze koja će trajati od aprila do sredine jula, naplata će biti na snazi vikendima kao i određenim danima kada su velike gužve. U ovom periodu to će biti tokom ukupno 29 dana.

Naknada za jednodnevne posete će se plaćati samo u vršnim satima, od 8.30h do 16.00h, što znači da posetioci koji dođu u Veneciju na večeru ili koncert neće morati da je plaćaju.

Ko ne mora da plati taksu za ulazak u Veneciju?

Od plaćanja nove takse su izuzeti stanovnici, posetioci rođeni u Veneciji, studenti i radnici, kao i turisti koji imaju hotelske ili druge rezervacije za smeštaj u samom gradu.

Kako se plaća taksa?

Posetioci mogu da "kupe" svoj ulazak u Veneciju na namenskoj platformi.

Oni će tako nakon plaćanja takse od 5 eur dobiti QR kod koji će biti proveren na licu mesta na sedam pristupnih tačaka širom grada, uključujući i glavnu železničku stanicu.

Posetioci koji imaju plaćen smeštaj u samom gradu unose informacije o svom hotelu (ili drugom smeštaju) i takođe dobijaju QR kod koji pokazuju. Naravno, oni ne moraju ništa da plate, jer će njihov hotelski račun već uključivati gradsku taksu.

Šta Venecija čini u pogledu održivog turizma?

Nakon pandemije, Venecija pokušava da na održiviji način uredi svoj odnos sa posetiocima, istovremeno nastojeći da podstakne lokalno stanovništvo da ostane u svojim domovima. Grad je bio primoran da preduzme neku akciju kao odgovor na konstantni egzodus stanovnika Venecije na kopno.

Nakon pritiska UNESCO-a i ekologa, gradske vlasti su konačno zabranile velikim brodovima za krstarenja da prolaze pored Trga sv. Marka i kroz kanal Đudeka (Giudecca).

Takođe, ukazuje se i na značaj turista koji duže borave u gradu kao na ključ opstanka jer oni imaju tendenciju da troše više.

Gradonačelnik Brunjaro je naglasio da novi namet jednodnevnim posetiocima ni na koji način ne obeshrabruje turizam u celini, već samo nastoji da se njime bolje upravlja. Vlasti su svesne da će program verovatno imati propusta i da će morati nešto i da se menja, ali nakon godina proučavanja i priča došlo je, ipak, vreme da se nešto pokrene.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Industrija

U srpskoj fabrici stakla puštena probna proizvodnja ambalažnog stakla u novoj peći - Pun kapacitet do kraja godine

Po završetku obimne investicije u novu peć, u SFS-u Paraćin je 7. maja 2024. godine puštena prva probna proizvodnja ambalažnog stakla iz nove peći. - Proizvodi zahtevanog kvaliteta ići će na domaće srpsko tržište i tržišta Jugoistočne Evrope, što je važan dokaz, da se u Srbiji ponovo aktivira staklarska industrija i sopstveno snabdevanje ambalažnim staklom. Pri preuzimanju SFS-a Paraćin pre godinu i po dana, međunarodna grupa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.