NavMenu

Osim tunela, najzahtevniji projekat na Fruškogorskom koridoru most od 1.663 metra

Izvor: Dnevnik Utorak, 08.08.2023. 09:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MarchCattle/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja Fruškogorskog koridora se ubrzava. Dva najzahtevnija projekta na ovoj deonici su tuneli kroz Frušku goru i most koji će spojiti Bačku i Srem, kod Kaća, odnosno Petrovaradina.

Most počinje 5.536 metara od početka Fruškogorskog koridora kod Kaća, a završava se na 7.200 metara od početka, premošćujući 560 metara širok Dunav. Ukupna dužina mosta iznosi 1.663 metra, a sastoji se od 668 metara duge severne prilazne konstrukcije, koja se proteže na kaćkoj strani, glavne mostovske konstrukcije dužine 505 metara i južne prilazne konstrukcije na petrovaradinskoj strani, koja je dužine oko 488 metara.

Širina mosta je 28 metara, a prilazne konstrukcije široke su 25 metara. Predviđene su dve kolovozne trake, sa po dve saobraćajne trake široke po 3,5 metara. Most, kao i deo Fruškogorskog koridora od Kaća do Petrovaradina imaće pešačke i biciklističke staze širine po dva metra.

Konstrukcija glavnog mosta projektovana je kao jedinstvena konstrukcija za obe kolovozne trake, dok su prilazne konstrukcije projektovane kao dve odvojene celine. Glavni raspon mosta širok je 200 metara i visok 9,5 metara u odnosu na visok plovidbeni nivo. Površina samog mosta sastoji se iz dva kolovoza. Svaki kolovoz obuhvata dve vozne trake širine 3,5 metara sa po dve ivične trake širine 0,5 metara. Most, kao i Deonica 3, celom svojom dužinom će imati predviđene pešačke i biciklističke staze širine po dva metra.

U odnosu na plovni tok Dunava, most se nalazi na stacionaži 1.250+400 plovnog puta. Širina Dunava na tom mestu iznosi 560 metara, a dubina vode je oko 16 metara prema maksimalnom nivou vode.

Most je projektovan kao ekstrados most sa kosim zategama, sa rasponskom konstrukcijom od prednapregnutog betona promenljivog poprečnog preseka i sa dvostrukim kratkim pilonima zakošenim ka spolja i visokim 25 metara. Rasponi glavnog mosta dugi su 134, 235 i 134 metra.

Na severnoj strani prilazna konstrukcija se sastoji iz četiri jedinice, odnosno dilatacione celine, uključujući i celinu "tri" koja prelazi preko severnog odbrambenog nasipa. Na južnoj prilaznoj konstrukciji su tri dilatacione celine. Prilikom projektovanja težilo se ujednačenosti raspona prilaznih konstrukcija i svi rasponi su oko 33 i 34 metra, osim u slučaju jedinice tri koja prelazi preko severnog odbrambenog nasipa i čija tri raspona su 44, 90 i 44 metra. Temelji svih stubova urađeni su na bušenim šipovima, a stubovi glavnog pilona oslanjaće se na 37 bušenih šipova prečnika 1,5 metara i dužine oko 36 metara.

Na silasku s mosta sa sremske strane biće izgrađena petlja i novi put do drumsko-železničkog mosta, koji će služiti kao deo obilaznice oko Petrovaradina. Ta saobraćajnica predviđena je za vozila čije je odredište sam Novi Sad.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.