NavMenu

Prodaja piva u Nemačkoj ponovo u padu posle blagog post-kovid rasta

Izvor: Beta Sreda, 02.08.2023. 08:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Kirtip)Ilustracija
Prodaja nemačkih pivara i distributera nastavila je dugoročni silazni trend u prvih šest meseci ove godine posle blagog rasta 2022. godine zahvaljujući ukidanju većine restrikcija vezanih za kovid, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Prodaja je pala na 4,2 milijardi litara u periodu od januara do juna, što je 2,9% manje nego godinu dana ranije, saopštila je Savezna kancelarija za statistiku. Ta cifra uključuje domaću prodaju i izvoz nemačkog piva, kao i piva uvezenog iz drugih evropskih zemalja za prodaju u Nemačkoj. Ne uključuje pivo bez alkohola i pivo uvezeno iz zemalja van EU.

Prodaja unutar Nemačke, koja predstavlja 82% ukupne prodaje, pala je 3,5% na 3,4 milijardi litara. Izvoz je samo neznatno pao, nemačke pivare izvezle su 404 miliona litara piva drugim zemljama EU, što je pad od 0,4%, i 347,9 miliona litara zemljama van EU, što je 0,2% manje nego prethodne godine.

Nemačke pivare bore se sa dugoročnim silaznim trendom podstaknutim zabrinutošću za zdravlje i drugim faktorima, iako je prošle godine zabeležen mali oporavak kada su restorani i barovi ponovo bili otvoreni posle dugih zaključavanja u 2020. i 2021. godini.

Ukupna cifra za prvu polovinu godine je 12,2% niža nego pre deset godna, pokazuju podaci.

- Nemačko udruženje pivara(DBB) pripisuje poslednji pad prodaje hladnom vremenu proletos i potrošačima koji nerado troše zbog uporno visoke inflacije. Ova godina se pokazuje kao još jedna izrazito zahtevna godina za pivare, većina od kojih su male i srednje veličine pošto se suočavaju sa eksplozijom cena od početka pandemije, i mogu da prenesu samo mali deo tih povećanja u obliku viših cena - rekao je direktor grupe Holger Ajhle u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.