NavMenu

"All for All Leadership Summit" okupio 200 učesnica i učesnika

Izvor: eKapija+ Petak, 25.11.2022. 16:28
Komentari
Podeli
(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Nastavljena tradicija osnaživanja žena koju AFA organizacija neguje sa partnerima, a zajednički rast i napredak doprineo je tome da godišnje okupljanje "Women's Leadership Summit" u šestoj godini postojanja preraste u "samit za sve"

"All for All Leadership Summit" okupio je 200 učesnika i učesnica iz celog regiona koji su u hotelu Hilton imali priliku da se upoznaju sa raznovrsnim temama, predstavnicima različitih kompanija i sektora, i inovacijama u poslovnoj praksi. Tradicija osnaživanja žena koju AFA organizacija neguje sa partnerima je nastavljena, a zajednički rast i napredak doprineo je tome da godišnje okupljanje "Women's Leadership Summit" u šestoj godini postojanja preraste u "samit za sve", što jeste suština ravnopravnog društva.

- Imajući u vidu da smo u proteklom periodu uspeli da privučemo gotovo podjednak broj muškaraca posvećenih stvaranju ravnopravnog društva, ponosni smo što smo posle samo pet godina došli do toga da Samit ponese novi naziv, čime želimo da stavimo akcenat na ono za šta se suštinski zalažemo, a to je inkluzivno, ravnopravno i solidarno društvo - izjavila je Žaklina Nikolić Kušić, osnivačica i program direktor AFA organizacije.

Predstavljene su najbolje prakse, ali i izazovi u primeni ESG strategije (strategija o zaštiti životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja) i održivog poslovanja, ubrzane digitalizacije društva i ekonomije, kao i primene principa inkluzivnosti, diversifikacije i jednakosti na radnom mestu. Među govornicima su bili predstavnici kompanija Microsoft, Google, IKEA SEE, Mozzart, UniCredit banka, NIS Srbija, Delhaize Srbija, Comtrade System Integration, Schneider Electric, A1 Srbija, TeleGroup, Molson Coors Beverage Company, IDC Adriatics, SAS, OTP banka, AIK banka, Deloitte Central Europe, KPMG Srbija, Growit i mnogi drugi.

Uvodno obraćanje na temu kolaborativnog liderstva održala je predsednica AFA korporativnog borda Diana Gligorijević, suosnivač TeleGroup, dok su na teme rodne ravnopravnosti i značaja jednakih prava žena, digitalno opismenjavanje, programe edukacije i inkluzije, uvodne govore održale Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Vlade Republike Srbije i Milana Rikanović, direktorka kancelarije UN Women Serbia.

- Prema istraživanjima, ako bismo potencijale žena u radu koristili jednako kao muške veštine, to bi uticalo na rast BDP-a od 20 do 25% - istakla je Milana Rikanović, direktorka kancelarije UN Women Serbia.

Kao predstavnici AFA diplomatske zajednice na Samitu su bili ambasadori Švajcarske, Kanade, Portugalije, Finske i Nemačke. Predstavnike su imali i organizacija USAID, Women4Cyber Serbia, AmCham, Privredna komora Srbije, Inicijativa Digitalna Srbija, Hrvatski poslovni klub, Slovenački poslovni klub, Empple festival i Women's Entrepreneurship Academy.

Kroz edukaciju, kao važnog dela Samita, učesnici su imali jedinstvenu priliku da nauče više o značaju emocionalne inteligencije i empatije kroz demistifikaciju i upoznavanje važnosti u privatnom i poslovnom životu, kroz edukativnu sesiju Maše Anđić, Software Security Sales Leader kompanije IBM i Biznis & lifestyle coach.

Takođe, Vladimir Kelava, Agile coach kompanije Seven Bridges, predstavio je inovacije u upravljanju timovima, kroz sesiju o Menadžmentu 3.0, osnovnim principima i načinima kako nadograditi organizacionu strukturu na moćan i fluidan sistem distribuiranog autoriteta i kolektivne inteligencije.

Specijalna radionica na temu "Kako privući više devojaka u STEAM zanimanja", okupila je predstavnike vodećih IT kompanija: Microsoft, NCR, 3Lateral, Cisco, Ubisoft, Playstudios, Merkle, Schneider Electric, Comtrade System Integration, SAS i kroz interaktivnu sesiju diskutovalo se o potencijalnim načinima za veće uključivanje devojaka u IT poslove budućnosti.


Radionica "Kako kreirati podržavajući ekosistem za žensko preduzetništvo", povezala je preduzetnice i relevantne državne i međunarodne organizacije i banke kako bi zajednički definisale izazove i pronašli rešenja koja bi poboljšala njihov položaj u domenu bolje informisanosti, edukacije, pristupa povoljnim sredstvima finansiranja.

Interaktivna sesija o tome kako postići saradnju među generacijama i međugeneracijsko liderstvo u doba visokih tehnologija i brzih promena, povezala je liderke mlade generacije iz najnaprednijih svetskih kompanija: Ljubicu Vujović Bošković, Program Manager 2 kompanije Microsoft, Darinku Zečević, Senior Software Engineer u Google, Danijelu Vujošević, Marketing Director Serbia and Montenegro u Molson Coors Beverage Company i Nevenu Vukašinović, Partnerships & Communications Specialist, EMEA and world, koje su podelile iskustvo o tome kako lideri kompanija reaguju na pitanja digitalnog jaza među generacijama i stereotipa na bazi uzrasta pojedinca ili grupa.

O značaj umrežavanja u digitalnom dobu i o tome kako dobri lideri kreiraju i koriste moć povezivanja kroz objave ne digitalnim kanalima govorili su Maja Vujaškovic Đureinović, direktorka komunikacija kompanije IKEA South East Europe i Robert Čoban, predsednik kompanije Color Press Group ističući važnost poverenja koji se gradi kroz vreme, ali i kontinuitet i prisutnost kroz deljenje ljudskih priča koje izazivaju emocije kod pratilaca.

Na temu ubrzane digitalizacije i njenog uticaja na ekonomiju i društvo, Aleksandar Vratonjić Gligorijević, CMO TeleGroup razgovarao je sa Nevenom Conić, Regional Manager Adriatic u IDC Adriatics, Jelenom Ružičić, Portfolio manager, Competitiveness & Digital Governance Portfolio u UNDP, Rosandom Milatović Skorić, Country Lead for Adriatic Region u SAS i Milanom Dimitrićem, CTO u Mozzart.

Najvažniji zaključci panela su da je potrebno raditi na formalnom i neformalnom obrazovanju kadrova za poslove budućnosti, na vreme omogućiti zaposlenima prekvalifikaciju u okviru firme i uskladiti interne politike sa tehnološkim trendovima.


Među učesnicima na centralnom panelu "The Future of the Region: Growth for All, Growth for Good", istakli su se Ksenija Karić, CEO u Schneider Electric, Nikola Vuletić, CEO u Unicredit Bank, Mojca Markizeti, ESG i Climate Director u Deloitte Central Europe, Branka Pudrlja Durbaba, Consumer Area Senior direktor u A1 Serbia, Vadim Smirnov, Deputy CEO i direktor korporativnih komunikacija u kompaniji NIS Serbia, kao i Uroš Milosavljević, Associate Partner ESG & Risk Consulting u KPMG Serbia.

Moderator panela je bila Anđelina Petrović, direktorka korporativnih komunikacija u Comtrade, koja je sa svojim sagovornicima otvorila važne teme - od položaja žena i rada kompanija usred krize, do održivosti i klimatskih promena.

- U Unicredit banci cenimo otvorene dijaloge, transparentnost, multifunkcionalne timove. U UniCredit banci, žene čine 68% svih zaposlenih, 75% njih je u Izvršnom odboru, a 50% na menadžerskim pozicijama. Imamo jasne ciljeve i strategije, razvijamo inicijative, i želim reći da je "ljudski grešiti". To je ono što moramo da promenimo u našoj kulturi, percepciju o neuspehu kao nečemu što je nužno loše. Neuspeh može biti vrlo koristan – istakao je Nikola Vuletić, CEO u "Unicredit Bank".

- U Comtrade je zaposlena jedna trećina žena, dok u delivery sektoru imamo oko dve trećine žena na liderskim pozicijama, u oblastima kao što su data science, robotika, vođenje podataka, i generalno IT i tehnologija, što je veliki uspeh, budući da je ova branša dugo smatrana muškom sferom interesovanja – napomenula je Anđelina Petrović, direktorka korporativnih komunikacija u "Comtrade", i dodala da kompanija za koju radi, kao i razne druge u tom domenu, kontinuirano ulažu napore u unapređivanje žena na radnom mestu, u razvijanje i podržavanje njihovih potencijala i veština.

- Kada ste u kompaniji koja ima strukturu i neguje vrednosti, to je mnogo važnije od samog novca i profita - istakao je Vadim Smirnov, Deputy CEO i direktor korporativnih komunikacija u kompaniji "NIS Serbia" koji kaže da je u jednom periodu svog života dve godine radio samo u ženskom timu i da je tada bio najsrećniji:

- Naučio sam mnogo iz toga, i moram reći da kod nas, među inženjerima, ima 50% žena, 50% muškaraca. Trenutno, na pozicijama odmah ispod moje nalazi se pet dama. U "NIS"-u radi 12.000 ljudi, plus njihove porodice, to je, dakle, oko 50.000 lica, građana ove zemlje. Vodimo računa o svima, mi smo porodica. Možda nismo idealna, ali smo porodica.

Svi predstavnici pomenutih kompanija su zaključili i da, osim fokusa koji je usmeren na ljudske resurse, talente i negovanje vrednosti, jednako se ulažu napori u pitanje klimatskih promena.

Ksenija Karić, CEO "Schneider Electric" rekla je da se ta kompanija, poslednjih 15 godina, svrstava među top 5 kada je reč o posvećenosti održivom biznisu.

Takođe, usaglasili su se da današnje tržište zahteva više corporate purpose kompanija, tačnije onih koje korisnicima nude vrednosti, nešto čime će ih vezati za sebe, a ne gledaju samo zaradu i profit. Uprkos turbulentnom periodu, Ksenija Karić je istakla da postoji velika potražnja na tržištu i da kompanije - generalno - vide rast.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.