NavMenu

Da li veštačka inteligencija tržište rada okreće naglavačke?

Izvor: Euronews Srbija Ponedeljak, 17.07.2023. 10:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / geralt)Ilustracija
Popularnost generativnih alata za veštačku inteligenciju dovela je do predviđanja da će se svet rada okrenuti naglavačke, ali novo istraživanje sugeriše da kompanije ne usvajaju brzo ove nove tehnologije.

Pompa oko veštačke inteligencije (AI) i njene potencijalne transformacije sveta rada bila je u punom jeku tokom ove godine. Ali, dok su kompanije u različitim industrijama tokom poslednjih nekoliko decenija stalno usvajale veštačku inteligenciju, novo istraživanje sugeriše da predviđena revolucija još nije počela na radnom mestu.

Istraživači su otkrili da je samo oko trećine preduzeća u Velikoj Britaniji do sada investiralo u AI i tehnologije mašinskog učenja, prenosi Euronews Next.

- Mešavina nade, spekulacija i uzbuđenja podstiče priču da će usvajanje novih digitalnih tehnologija sa AI brzo transformisati britansko tržište rada, podstičući produktivnost i rast - ​​rekao je profesor Mark Stjuart, prodekan za istraživanje i inovacije na poslovnoj školi Univerziteta u Lidsu, koji je bio vodeći istraživač studije.

- Ove nade su često praćene strahom od posledica po radna mesta, pa čak i od egzistencijalnog rizika - dodao je on.

Istraživanje je sprovedeno između novembra 2021. i juna 2022. i od tada su milioni korisnika širom sveta usvojili generativne AI alate kao što su ChatGPT i "MidJourney". Sada je u toku drugi krug istraživanja.


Mala ulaganja u novu tehnologiju i digitalne veštine

Samo 36% britanskih poslodavaca do sada je investiralo u veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, otkriva istraživanje. Od onih koji još nisu uložili, samo 10% planira da to uradi u naredne dve godine.

Izveštaj Centra za istraživanje digitalne budućnosti na poslu (Digit), koje su predvodili istraživači sa Univerziteta u Lidsu, Saseksu i Kembridžu, ukazuje na sve veći problem u Velikoj Britaniji, prema autorima studije.

Manje od 10% anketiranih poslodavaca smatra da će morati da ulože u obuku digitalnih veština u godinama koje dolaze, uprkos tome što oko tri četvrtine njih smatra da je zapošljavanje poseban izazov.

Skoro 60% poslodavaca je reklo da niko od njihovih zaposlenih nije prošao formalnu obuku o digitalnim veštinama u protekloj godini.

- U vreme kada veštačka inteligencija prebacuje digitalizaciju u višu brzinu, važno je da se odmaknemo od pompe i vodimo debatu potkrepljenu dokazima, a ne strahom i anegdotama - rekao je Stajn Broke, viši ekonomista u OECD.

Istraživači upozoravaju da je Velika Britanija u opasnosti od porasta podele između organizacija koje su investirale u nove tehnologije sa AI, i onih koje nisu.

Od onih koji su investirali u tehnologiju sa AI, kao što su industrijski roboti, četbotovi, pametni asistenti i klaud sistemi, glavni razlozi su bili poboljšanje efikasnosti, produktivnosti i kvaliteta proizvoda i usluga.

Za one koji nisu uložili u tehnologiju, ključni razlozi za to su bili irelevantnost za poslovnu aktivnost, rizici i priroda veština potrebnih među radnicima.


Koje vrste kompanija ulažu u AI?

Istraživači su otkrili da je veličina organizacije veliki faktor u tome da li je investirala u AI tehnologije. Oko 50% firmi sa više od 100 zaposlenih klasifikovano je kao "digitalni usvajači", za razliku od jedne trećine onih sa manje od 50 zaposlenih.

Bilo je korelacija i u vezi sa industrijama. Oko dve trećine poslodavaca u javnoj upravi i informisanju i komunikacijama ulagalo je u digitalne tehnologije, a samo 22% poslodavaca u smeštaj i ishranu, i 30% u obrazovanje.

Nedavni rad objavljen u "International Journal of Technological Innovation, Entrepreneurship and Technology Management", otkrio je da je usvajanje AI tehnologije povezano sa većim rastom prihoda za kompanije, ali samo ako je usvojena na visokom nivou.

Na nižim nivoima usvajanja, istraživači nisu pronašli prednosti performansi.

- Takođe smatramo da je pozitivan odnos između viših nivoa usvajanja veštačke inteligencije i rasta prihoda značajan u kompanijama koje ulažu u komplementarne tehnologije, kao što su sistemi baza podataka i računarstvo u oblaku - naveli su autori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.