NavMenu

Zbog čega bi Aerodrom Nikola Tesla trebalo direktnim autobuskim i železničkim linijama povezati sa drugim gradovima u Srbiji i okruženju?

Izvor: eKapija Utorak, 27.06.2023. 16:31
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Shutterstock/DenisKlimov)Ilustracija
Ukoliko sletite na beogradski Aerodrom Nikola Tesla i poželite da direktno odete na neku destinaciju u Srbiji biće potrebno da iznajmite automobil, jer druga opcija trenutno ne postoji. U slučaju da to ne želite, moraćete prvo da odete do železničke ili autobuske stanice u Beogradu i potom da se uputite do željenog grada.

Na pitanje da li se ikada razmatralo o povezivanju aerodroma direktnim linijama sa drugim gradovima u Srbiji i okruženju iz Ministarstva saobraćaja nismo dobili odgovor, ali sa aerodroma kažu:

- Organizacija gradskog i međugradskog prevoza nije u nadležnosti aerodroma. Podržavamo sve inicijative koje za cilj imaju bolju povezanost aerodroma sa gradovima u Srbiji i regionom.

Dobra volja postoji, a nesumnjivo je i da bi ovakva inicijativa srpsku prestonicu svrstala rame uz rame sa evropskim gradovima, koji, u ovom smislu, više pažnje poklanjaju železničkom prevozom.


Putovanje vozom od aerodroma do gradova širom zemlje

Tako, na primer, blog Bon Traveler turistima iz SAD-a preporučuju aerodrom Šipol u Amsterdamu, ukoliko istražuju severnu Evropu.

- To je jedan od najbolje povezanih aerodroma u okolini, jer je odmah ispod železnička stanica, koja omogućava pristup glavnim linijama unutar Holandije, kao i brze promene do susednih zemalja – navedeno je.

Show Me The Journey ističe Beč, navodeći da je "direktno povezan sa više drugih austrijskih gradova vozovima, koji su među najboljima u Evropi". Na listi se izdvaja i Grac, čiji je aerodrom povezan sa glavnom železničkom stanicom, koja ima ima česte direktne vozove za Bruk na Muri, Klagenfurt, Leoben, Beč, Filah i Viner-Nojštat.

Vozom se putuje i između briselskog aerodroma i drugih većih gradova u Belgiji i Holandiji. Ističe se i Danska, koja zahvaljujući svojoj geografiji ima međunarodne železničke usluge za Nemačku i Švedsku i obrnuto.

- Ako ćete leteti u Kopenhagen, da biste započeli turneju po Evropi, vaša prva vožnja biće putovanje vozom direktno sa aerodroma - navedeno je u tekstu.

Jedini francuski aerodromi koji imaju stanice koje opslužuju međugradski vozovi direktno povezani sa terminalima su Aerodrom Šarl de Gol u Parizu i Aerodrom Sent Egziperi u Lionu. Na listi 20 najprometnijih britanskih aerodroma samo Aberdin, Bristol, Ist Midlends, Glazgov, Lids-Bradford i Liverpul nemaju ni železničke stanice, ni transfere sa najbližom stanicom.

Ilustracija (Foto: potowizard/shutterstock.com)Ilustracija

Sa druge strane, i Italija je ta kojoj nedostaje stanica koja se nalazi na aerodromu, odakle je moguće vršiti direktne transfere između aviona i čestih vozova na velike udaljenosti. Međutim, veliki broj najprometnijih aerodroma u Italiji opslužuju namenski transferi do obližnjih stanica - prevoznici, tramvaji ili autobusi.

Kada je reč o Španiji, postoje samo lokalni vozovi koji isključivo pružaju usluge do i iz gradskih centara.


Koje linije su potrebne Beogradu?

Kako je pisao portal Zamaaero, Beograd bi trebalo da dobije autobuske linije koje bi vozile bar četiri puta dnevno, u skladu sa rasporedom Er Srbije, a za Novi Sad na svakih sat vremena. Predlažu se i linije za Šabac, Sombor, Suboticu, Vršac, Kraljevo, Zlatibor, Vranje i tako dalje, ali i za Temišvar, Vukovar, Županju, Tuzlu, Banjaluku i drugo.


Povezanost aerodroma i centra grada – Beograd, Kraljevo, Niš

Ukoliko od Aerodroma Nikola Tesla želite do Beograda javnim prevozom, dostupne su autobuske linije 72 (aerodrom - Zeleni venac), 607 (Surčin - Novi Beograd) i 860 I (Savski trg – Industrijska zona Barič) kao i mini bus A1 (Trg Slavija, Ulica kralja Milutina - aerodrom).

Aerodrom Morava (Foto: S.Petrović / eKapija)Aerodrom Morava

Kada govorimo o aerodromu u Kraljevu, do i od njega se može samo automobilom ili taksijem, jer, kako je navedeno na sajtu, "trenutno ne postoji direktna autobuska linija do Aerodroma Morava".

Nišlije imaju kružnu autobusku liniju 34A ili 34B u zavisnosti iz kog dela grada dolaze na Aerodrom Konstantin Veliki. A pruga prolazi blizu aerodroma... kao i, na primer, u Podgorici, gde postoji i železničko stajalište "Aerodrom".


Aleksandra Kekić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Industrija

Rio Tinto ne gubi nadu u projekat Jadar - Potrebna saglasnost Vlade i prihvatanje zajednice, tvrdi direktor

Uprava kompanije Rio Tinto odobrila je najveći rudarski projekat na svetu u zapadnoj Africi, izjavio je izvršni direktor te kompanije Jakob Stausholm. On je za Financial Times rekao i da Rio Tinto nije izgubio nadu za razvoj litijumskog projekta Jadar u Srbiji, za koji je, kako je istakao potrebna saglasnost Vlade, ali i prihvatanje društvene zajednice. Kompanija Rio Tinto uložiće 6,2 mlrd USD u projekat rudnika, pruge i luke u Gvineji, u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.