NavMenu

Kako će izgledati razvoj nemačke autoindustrije u postfosilnom svetu

Izvor: DW Četvrtak, 29.06.2023. 14:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kichigin/shutterstock.com)Ilustracija
Nemačka automobilska industrija suočava se s najvećom promenom u svojoj istoriji. Kritičari ukazuju da bi mnoge firme mogle zakasniti na putu ka elektromobilnosti. Ali, ima i onih koji su reagovali na vreme.

Kod liferanta auto industrije Witzenmann u Remchingenu, blizu Karlsruea, staro i novo su jedno pored drugog: savremena proizvodnja auto-delova u laboratorijskim uslovima, ali i glasno škripanje i šištanje u proizvodnji komponenti auspuha.

Ta firma srednje veličine navikla je na promene. Osnovana 1854. za proizvodnju nakita, prešla je 1885. na metalna creva za tuširanje. Nakon toga, 1990.-ih godina usledila je proizvodnja komponenti motora s unutrašnjim sagorevanjem. Decenijama je kompanija dobro živela od industrije fosilnih automobila. Ali 2015. mendžment se odlučio za veliku transformaciju – puno ranije od mnogih drugih u branši dobavljača delova za automobile.


"Veliki proces transformacije"

- Naša kompanija je usred velikog procesa transformacije - kaže generalni direktor Philipp Paschen.

- Rano smo shvatili da tehnologija motora s unutrašnjim sagorevanjem nema budućnost. Naši proizvodi moraju naći mesto u novim primenama, recimo u električnim vozilima ili u ekonomiji vodonika - kaže Paschen.

Cilj je "opstati u postfosilnom svetu". Međutim, transformacija ne znači samo proizvodnju drugih delova. Kompanija se mora digitalizovati, što znači da će se i zaposleni morati prilagoditi.


Vodeća nemačka industrija u opasnosti

- Automobilska industrija je vodeća nemačka industrija - kaže Ina Schefer s Tehnološkog instituta u Karlsrueu, dopredsedavajuća stručne grupe za transformaciju automobilske industrije koju je pokrenulo nemačko ministarstvo ekonomije.

- Automobilska industrija je važna za Nemačku, jer se veliki broj radnih mesta nalazi u malim i srednjim dobavljačima - kaže ona.

Radi se o radnim mestima koja mogu nestati ako kompanije ne budu išle u korak s vremenom.

- To što smo zakasnili u smislu transformacije vidim kao realnu opasnost - kaže Schefer. To je u vezi s činjenicom da je Nemačka bila pionir u tehnologiji motora s unutrašnjim sagorevanjem.

- Poslovi sa tim motorima poslednjih godina su išli veoma, veoma dobro. A kada tako dobro ide, onda, naravno, firme nemaju nikakav spoljašnji pritisak u pravcu transformacije - navodi.


Tesla ispred Volkswagena

Međutim, od 2016. proizvodnja automobila u Nemačkoj rapidno opada: sa 5,75 miliona proizvedenih automobila, na 3,4 miliona - za šta je samo delomično kriva pandemija korone.

Kada je u pitanju elektromobilnost, Nemcima čak preti opasnost da potpuno zaostanu. Jer, 2022. je najprodavaniji električni automobil u zemlji bio – Tesla Model I. Volkswagenov ID.4 tek je na četvrtom mestu.

Scheffer navodi i druge probleme: "Posebno kada pogledamo oblast softwera i infotainmenta, vidimo da mnogi veliki nemački proizvođači vozila sklapaju poslove s velikim američkim IT-kompanijama zato što nemaju softversku kompetenciju na određenim poljima."
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.