NavMenu

Gitar art festival do nedelje u Beogradu

Izvor: Politika Petak, 12.05.2023. 09:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / analogicus)Ilustracija
Dvadeset četvrto izdanje Gitar art festivala pod sloganom "Creation" počinje večeras u MTS dvorani u 20 sati zajedničkim koncertom dve muzičke zvezde iz Portugala i Brazila - Antonija Zambuša i Jamandua Koste.

Smotra će trajati do nedelje na različitim lokacijama u gradu, pa će Beograd biti prestonica gitare.

Prvi koncert klasične muzike u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u petak će održati Pablo Garibej iz Meksika, a drugi koncert rezervisan je za italijansku gitaristkinju Karlotu Daliju. Veliko finale koncertnog programa rezervisano je za autorsko veče Maje Le Ru, kada će nastupiti gitaristi iz Švajcarske Džon Smit i Vojin Kocić.

Drugo veče klasike počinje koncertom dva najveća mlada gitarska talenta Srbije - Vuka Vukajlovića i Uroša Jaćevića.

Najveći živi gitarski kompozitor Leo Brauer napisao je za ovu smotru delo za šest gitara koje će premijerno biti izvedeno u subotu.

Svečano zatvaranje festivala biće upriličeno u nedelju, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Tada će biti izvedena dva vorld etno-koncerta. Nastupiće Dženk Erdogan, svetski priznati turski gitarista, i Teodosij Spasov, kavalista koji će svirati sa grčkim "The Crossover" triom.

Festival ima međunarodni ugled i nosi titulu jednog od pet najznačajnijih festivala gitarske umetničke muzike u svetu. Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enio Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal i mnogi drugi. Publika će imati priliku da čuje devet koncerata u toku Gitar art festivala.

Organizatori podsećaju da od svog osnivanja kombinuje dve različite, ali povezane oblasti u svom programu. Na jednoj strani je koncertni program koji dovodi najveće zvezde klasične, flamenko, fado, etno, rok i džez scene, a sa druge strane su obrazovanje i podrška najvećim mladim gitarskim talentima, prestižno takmičenje u solo i kamernoj muzici i stručna predavanja.

Festivalski program ovog puta zaokružuje veliki ekspo sajam i promocije, na kome će se predstaviti najpoznatiji brendovi u industriji klasične gitare. Pored najpoznatijih graditelja klasičnih gitara - Manuela Adalida, Huana Hernandesa, Franciska Estevea, Zorana Kuvača i Sabmar gitarsa, biće prisutni i izdavači iz Srbije i okruženja, kao i tradicionalni prijatelji festivala, svetske kompanije D'Addario, Savarez i Accord Case.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.