NavMenu

Savet za borbu protiv korupcije: Odluka o ukidanju konverzije zemljišta protivustavna, Vlada da je stavi van snage

Izvor: eKapija Ponedeljak, 08.05.2023. 16:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Patrick Federi)Ilustracija
Savet za borbu protiv korupcije ocenio je da je odredba Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji kojom se ukida naknada za konverziju prava korišćenja u pravo svojine, u suprotnosti sa ustavnim načelom jedinstva pravnog poretka, koje, kako su naveli u saopštenju "nalaže da osnovni pricipi i pravni instituti predviđeni zakonima kojima se na sistemski način uređuje jedna oblast društvenih odnosa budu poštovani i u posebnim zakonima, odnosno Zakonima o privatizaciji, stečaju i izvršenju i obezbeđnju u konkretnom slučaju".

- Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije je mišljenja da je odredba predloženog Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji koja se odnosi na ukidanje naknade za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine za privredna društva i druga pravna lica koja su privatizovana na osnovu zakona kojima se uređuje privatizacija, stečajni i izvršni postupak kao i njihove pravne sledbenike, kao takva protivna javnom interesu i Ustavu Republike Srbije o čemu se Ustavni sud već izjasnio i zauzeo svoj jasan stav - navodi se u saopštenju.

Dodaju da je pored činjenice što je sporna odredba Nacrta zakona o ukidanju naknade za konverziju "protivustavna i protivna javnom interesu", Vlada Srbije na sednici održanoj 4. maja 2023. godine, prihvatila sporni Nacrt zakona, kojom prilikom je usvojen Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji sa spornom odredbom kojom se ukida naknada za konverziju prava korišćenja u pravno svojine na građevinskom zemljištu.

U obrazloženju Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koje je objavljeno na sajtu Vlade Republike Srbije 4. maja 2023. godine, navedeno je da se njime "ubrzavaju procedure za izdavanje građevinskih dozvola, ukidaju prepreke, kao što je konverzija uz naknadu i omogućava da proces izdavanja dozvola bude transparentniji i u cilju veće zaštite građana i onih koji grade".

- Vlada Republike Srbije je prilikom usvajanja navedenog Predloga zakona znala ili morala znati da je sporna odredba kojom se ukida naknada za konveziju za privilegovane kategorije lica, protivna javnom interesu i da je Ustavni sud Republike Srbije sticanje prava svojine na građevinskom zemljištu bez naknade za privilegovne kategorije lica, svojom Odlukom već proglasio neustavnim i protivpravnim načinom sticanja prava svojine na građevinskom zemljištu - piše u saopštenju Saveta.

U saopštenju se dodaje da ukoliko Vlada Srbije nije bila upoznata sa ovom činjenicom, Savet za borbu protiv korupcije je ovim mišljenjem upoznaje i poziva da Odluku o Predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji od 4. maja 2023. godine stavi van snage.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.